Kan Kunnskapsløftet innføres i Flekkefjord?

Flekkefjord kommune er en av de få kommuner i Norge som i fjor gikk med underskudd. Dette har selvsagt ført til innstramminger på flere områder i kommunens budsjett for 2007, noe jeg som tidligere kommunepolitiker har forståelse for.

Publisert Sist oppdatert

Likevel undrer det meg at når kommunen skal ta ansvar for å gjennomføre skolereformen Kunnskapsløftet, så er der ikke bevilget nok penger til innkjøp av noe så selvsagt som oppdaterte lærebøker. Ved Flekkefjord ungdomsskole, der jeg har min arbeidsplass, rekker lærebokbudsjettet bare til et begrenset suppleringsinnkjøp av lærebøker i fagene norsk, samfunnsfag, KRL, engelsk, matematikk og natur- og miljø. Disse suppleringsinnkjøpene er i stor grad foretatt for å skifte ut en del fillete og utslitte bøker, slik at alle elevene som begynner på skolen nå i august, får utdelt ei lærebok som henger sammen i disse fagene.

Nye lærebøker tilpasset de nye læreplanene, må vi lærere som skal gjennomføre Kunnskapsløftet, dessverre se langt etter. I faget 2. fremmedspråk blir der for eksempel ikke kjøpt en eneste ny bok, selv om vi i vår fremmet et konkret ønske om det. Begrunnelse: «Budsjettet er brukt opp!» I disse og andre fag blir elevene møtt med slitte, teipete og utdaterte bøker som ikke er tilpasset de nye læreplanene med de nye kompetansemålene. Man kan bare forestille seg hvor motiverte elever og lærere blir.

Når vi i Norge, ett av verdens rikeste land, endelig skulle satse på utdanning og kompetanseheving i våre utdanningsinstitusjoner, burde i det minste de få kommuner som sliter økonomisk, få overført nok penger til å kunne kjøpe inn nye lærebøker i alle fag.

I en skriftlig uttalelse fra skolemiljøutvalget om budsjettforslaget for 2007 i Flekkefjord kommune, stilet til ordfører, rådmann og kommunalsjef ble det påpekt at det ikke er lagt inn ekstrapenger til innkjøp av lærebøker som følger den nye læreplanen, selv om kommunen fikk overført slike penger spesielt til dette formålet i 2006.

Men hva hjelper det med fine ord om lokalt selvstyre når politikerne er fanget i den økonomiske tvangstrøya store underskudd i eldreomsorgen skaper? Jeg ønsker med dette ikke å sette eldreomsorgen opp mot skolen. Hensikten min er utelukkende å sette søkelyset på en, etter min mening, uholdbar situasjon på et lite sted i dagens Norge, med et ørlite håp om at myndighetene og politikerne snarest må gripe inn.

Powered by Labrador CMS