Høyskolen i Østfold

Må spare 20 millioner – kutter i fagtilbudet til lærerstudenter

Et enstemmig styre ved Høgskolen i Østfold vedtok nylig rektors tiltakspakke som innebærer kutt på nesten 60 millioner kroner i 2025. 20 av dem skal tas ved lærerutdanningen.

Publisert Sist oppdatert

Dekan ved fakultet for lærerutdanning og språk ved Høgskolen i Østfold er Martin Hollmann.

– Hvordan skal dere klare å spare 20 millioner kroner?

 – Høgskolen har besluttet å legge ned enkelte studier ved Fakultet for lærerutdanninger og språk på grunn av lav rekruttering og gjennomstrømming, samt av økonomiske hensyn, sier Hollmann.

Høgskolen har gjort justeringer i studiemodellene, forklarer han. Masterstudiene i barnehagepedagogikk og småbarnsvitenskap, norsk i skolen og matematikkdidaktikk har ikke klart å tiltrekke seg tilstrekkelig antall studenter.

Martin Hollmann

– Dette har resultert i at studiene ikke er økonomisk bærekraftige. Vi er også nødt til å redusere enkelte valgfag i grunnskolelærerutdanningen i omfang, men det er viktig for oss å opprettholde fagbredden. Vi er opptatt av å uteksaminere kandidater med en stor fagkrets, slik at vi møter behovet i skolen, sier dekanen.

Flere studenter, mindre penger

Høgskolen i Halden har hatt en stor økning i antallet studenter i år. De nye studentene har ikke rukket å produsere studiepoeng, som er en av faktorene som utløser finansiering til høyskolen.

 – Hvordan løser dere dette dilemmaet?

 – Slike svingninger i studenttall og medfølgende finansiering er en viktig faktor, ja. Vi planlegger derfor med litt takhøyde for utviklinger som er vanskelig å forutse.

 – Kommer dere til å få økte overføringer når antallet produserte studiepoeng øker?

 – Ja, det stemmer.

Følgende studietilbud legges ned:

    • Masterstudium i barnehagepedagogikk og småbarnsvitenskap heltid/deltid
  • Masterstudium i norsk i skolen heltid/deltid
  • Masterstudium i matematikkdidaktikk heltid/deltid
  • Årsstudium i undervisningsfagene kunst og håndverk, matematikk, musikk, og naturfag
  • Digital kompetanse i barnehagen
  • Praktisk-pedagogisk utdanning for allmenne fag heltid
  • Påbyggingsstudier i engelsk, fransk, spansk og tysk

 – Må dere si opp ansatte for å spare penger?

 – Vi står foran en omstillingsprosess som kan innebære ulike tiltak for å tilpasse oss den nye situasjonen. Vårt mål er å finne løsninger som i minst mulig grad påvirker våre ansatte negativt. Oppsigelser er det siste vi ønsker, men vi må være forberedt på at det kan bli nødvendig som en del av prosessen. 

– Krevende sak

– Hva vil det si for lærerutdanningene at dere må spare så mye?

– Det er selvsagt ikke med lett hjerte vi skjærer ned på fakultetets fagfelt. Men, når det er sagt, har vi vært opptatt av kvaliteten i undervisningstilbudene og av fagbredden i lærerutdanningene, og det skal vi fortsatt være. Høgskolen i Østfold kommer også i framtiden til å tilby fremragende, praksisnære og forskningsbaserte lærerutdanninger, sier dekan Martin Hollmann.

Den økonomiske tiltakspakken ble gjenstand for en grundig diskusjon i styret. Styreleder Berit Kjeldstad er tydelig på at saken har vært svært krevende.

– Dette er den mest krevende saken jeg har vært med på i min tid som styremedlem ved HiØ, og jeg sitter nå i mitt åttende år.  Saken har et alvor over seg som styremøtet var preget av, sier Berit Kjeldstad.

 

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS