Bydel i Oslo nekter å gi fagarbeiderlønn

Først ble ansatte i barnehagene oppfordret til å ta etterutdanning og fagbrev, så ble de nektet lønn som fagarbeidere. Det var det nemlig ikke budsjett til.

Begge deler skjedde i fjor. Da vedtok det borgerlige flertallet i bydelen Nordre Aker i Oslo å fryse antall fagarbeiderstillinger i bydelens barnehager. Men før det ble imidlertid ansatte oppfordret til nettopp å ta etterutdanning og fagbrev, skriver frifagbevegelse.no.

– Så langt har vi fått henvendelser fra to ansatte med ferske fagbrev. Den første tok fagbrevet ved nyttår. Siden det har vi vært i forhandlinger med kommunen, forteller hovedtillitsvalgt Berit Tevik i Nordre Aker.

Kommunen innså etter hvert at de måtte definere de nyutdannede som fagarbeidere, men plasserte dem på et altfor lavt lønnstrinn, ifølge Fagforbundet.

– Lønnstrinnet de tilbyr er seks trinn og 23.500 kroner lavere enn etablert lønnsnivå for fagarbeidere med barn- og ungdomsarbeid i bydelen. 23.500 kroner er mye penger for ansatte i et lavtlønnsyrke, sier nestleder i Fagforbundet Oslo, Anna Elisabet Uran, til frifagbevegelse.no.

Totalt skal 16 ansatte ha sagt ja til etterutdanningstilbudet, som ble delvis finansiert av arbeidsgiveren Oslo kommune.

– Flere blir ferdig med sine fagbrev i de nærmeste månedene, og vil altså bli møtt med vedtaket om stillingsstans, dersom bydelen fortsetter å stå på sitt. Jeg regner med at denne saken kommer til å rulle lenge, sier Tevik.

TV2 omtalte i går en av de ferske fagarbeiderne, Othmane Aboutaleb ved Haugenjordet barnehage. Etter fire år som barnehageassistent ved Haugenjordet barnehage, byttet han til en annen barnehage i en annen bydel for å få lønna han har rett til.

– Han var en populær mann. Foreldre til barna i barnehagen har skrevet protestbrev til bydelen. De finner seg ikke i at bydelen ikke skal ha ham ansatt etter at han tok fagbrevet, forteller Tevik.

Bent Gether-Rønning (H), leder av bydelsutvalget, sier til TV2: – Vi ønsker å satse litt annerledes per i dag.

– Dette aksepterer vi ikke. Vi har en overenskomst som forteller hvilken lønn en fagarbeider har rett til. De kan ikke oppheve den med et budsjettvedtak, sier Anna Elisabeth Uran. Fagforbundet Oslo bringer saken videre.

Powered by Labrador CMS