En ny type klesknagg skal løsne ved en viss vektbelastning for å unngå at barn blir hengende fast og i verste fall kvalt. Foto Grande

Lite bruk av trygge barnehageknagger

Den trygge barnehageknaggen ble konstruert etter at fire år gamle Adrian døde av kvelning i barnehagen. Men få barnehager har tatt knaggen i bruk.

 

Adrian Gjære ble i 2014 funnet livløs i garderoben i barnehagen sin i Ålesund, hengende i en snor fra en sekk som hang fast i en garderobeknagg.

Etter dette konstruerte Grande fabrikker en ny type knagg for barnehagegarderober. Knaggen løser seg ut og faller ned ved rykk eller om belastninga blir for stor.

Fabrikken fikk mange priser for knaggen. Men bare 10 000 knagger er solgt til norske barnehager. Skulle alle barnehagebarn hatt slike knagger, hadde barnehagene trengt 300 000, ifølge NRK Møre og Romsdal.

Jugendby barnehage i Ålesund er en av barnehagene som har installert knaggene. Ifølge NRK er de svært fornøyde. Tryggheten ved å vite at knaggen løser seg ut, er stor, og detter en knagg ned, er den lett å sette opp.

Far til Adrian, Geir Gjærde, sier til NRK at knaggene burde vært påbudt. Han understreker at sikkerhet i barnehagen er mer enn knagger, men at knagger er den del av det totale bildet.

Powered by Labrador CMS