– Det er uforståelig at flertallet på Stortinget kan tillate at barnehager skal være big business, sier SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Jørgen Jelstad.

Lysbakken om overskuddene i private barnehager: – Dette er vanvidd

SV og Arbeiderpartiet mener opplysningene fra to nye barnehagerapporter er rystende.

Regjeringen har fått to rapporter om de økonomiske forholdene i den private barnehagesektoren. En av dem viser at eiere av private barnehager hadde samlet opp fortjeneste på 4 milliarder kroner i 2016, en økning fra 250 millioner kroner i 2007. Regjeringen varsler nå gjennomgang og endring av regelverket.

SV-leder Audun Lysbakken mener det er på tide Stortinget tar tak i saken.

– Dette er vanvidd. Barnehager har blitt et enormt lukrativt marked for noen få på toppen. Det er foreldrenes og skattebetalernes penger som gir eierne denne feite fortjenesten, sier han i en epost til NTB.

– Nå må det snart være nok også for de andre partiene. Verken regjeringen eller Ap har støttet våre forslag om å stoppe profitt fra barnehager. Det er uforståelig at flertallet på Stortinget kan tillate at barnehager skal være big business.

 

– Pengene skal gå til barna

Også Martin Henriksen, utdanningspolitisk talsperson i Ap, reagerer på funnene i rapporten.

– Disse tallene er rystende, men dessverre ikke overraskende for andre enn regjeringen. Dette viser at det er på tide å gjøre noe grundig med profitt i barnehagesektoren. Foreldrenes og fellesskapets penger skal gå til barna.

Han mener at regjeringen har hatt sjansen til å ta grep, men at de har ignorert problemet.

– Det er bare tre måneder siden Høyre og Frp stemte ned Aps forslag om å gjøre noe med dette. De har ment at regelverket var klart nok, men dette beviser at det trengs en skikkelig opprydning. La oss håpe det hjelper at Sanner nå får tallene på bordet og virkeligheten midt i fleisen, skriver Henriksen i en epost til NTB.

 

– På tide med snuoperasjon

Han viser til at Arbeiderpartiet mener at regelverket mot profitt må skjerpes drastisk, at det må innføres et lovmessig skille mellom ideelle og kommersielle barnehager og at kommunene må kunne stille like krav til de private.

– Vi kan ikke leve med at barnehager blir et spekulasjonsobjekt for internasjonale investorer. Regjeringen har så langt vært tafatte i møte med problemet, og blånektet å en gang utrede å stanse profitt. Det er på tide med en snuoperasjon fra Sanner, sier Henriksen.

(NTB)

 

Powered by Labrador CMS