– Det viktigste for barnas psykiske helse er relasjonen mellom barnet og den ansatte – ikke det fysiske miljøet, antall voksne eller om de voksne har utdannelse, sier Arne Holte. Foto: Paal Svendsen

Barn får bedre psyke i barnehagen

Barns psykiske helse blir bedre av at de går i barnehage. Og mye bedre hvis barna går i en god barnehage, sier professor i psykologi, Arne Holte.

Publisert Sist oppdatert

Arne Holte har forsket på barn og psykisk helse. I podkasten Storefri sier han at man nå vet så mye om hva som skaper trygge og robuste barn, at myndighetene bare trenger å følge oppskriften:

– Invester i gode barnehager. Barn som går i barnehage har mange helsefordeler av det, og dersom man går i en god barnehage minsker risikoen for psykisk sykdom drastisk, sier Holte i podkasten Storefri. Han er professor emeritus på universitetet i Oslo, og har tidligere vært leder for avdeling for forskning på psykisk helse ved Folkehelseinstituttet.

Intervjuet finner du i iTunes og i Soundcloud

- Bekreft barna

Hva som er en god barnehage er det også forsket på.

– Man har funnet at det fysiske miljøet, antall voksne eller om de voksne har utdannelse ikke er avgjørende for barnas psykiske helse. Det viktigste er relasjonen mellom barnet og den ansatte, sier Holte.

Han mener likevel at relasjonen kan påvirkes av andre faktorer, som voksentetthet og det fysiske miljøet. En god relasjon karakteriseres med at den voksne bekrefter barnet.

– For eksempel når barnet er sint, så er det å si; nå ser jeg at du er sint, hva var det som skjedde? Da viser du at du ser, og at du lytter, sier Holte i podkasten.

Andre podkaster fra Storefri:

Powered by Labrador CMS