Etter flere økonomiske tilsyn og krav om over fem millioner kroner tilbakebetalt, ville eierne selge. Nå har Læringsverkstedet kjøpt de omstridte barnehagene. Illustrasjonsfoto: Paal Svendsen.
Etter flere økonomiske tilsyn og krav om over fem millioner kroner tilbakebetalt, ville eierne selge. Nå har Læringsverkstedet kjøpt de omstridte barnehagene. Illustrasjonsfoto: Paal Svendsen.

Læringsverkstedet kjøper barnehage med millionkrav hengende over seg

Fylkesmannen krever 5,4 millioner kroner tilbakebetalt fra en av barnehagene konsernet har kjøpt. Nå er det Læringsverkstedet som må punge ut, hvis kravet blir opprettholdt etter klage til Utdanningsdirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

De tre barnehagene Risenga i Asker, Torshovhagen i Oslo og Klengstua i Halden er kjøpt fra selskapet Seraphin AS. Selskapet har derved solgt alle sine barnehager. Alle de tre barnehagene har vært i medias søkelys det siste året og har millionkrav hengende over seg etter en serie økonomiske tilsyn.

Det har ikke skremt Norges største barnehagekjede fra å kjøpe opp alle de tre barnehagene.

 

Eierne ville selge

– Vi fikk en henvendelse fra eierne om at de var interessert i å selge, sier leder for barnehagedrift i Læringsverkstedet, Trude Sydtangen, til Utdanning.

– Hvem vil ha ansvaret for å betale tilbake tilskudd, hvis Utdanningsdirektoratet opprettholder kravet etter at de har behandlet klagen?

– Vi er ansvarlig eier og driver. Dette er forhold som tidligere eier har hatt. Nå er vi opptatt av å lage gode barnehager fremover, både for foreldre, barn og ansatte.

– Men det er dere som må betale kravet?

– Ja, det stemmer.

– Hvor mye betalte dere for de tre barnehagene?

– Det ønsker jeg ikke å fortelle.

– I 2016 betalte dere rundt 90 millioner for fire barnehager i Kristiansand. Snakker vi her om lignende summer?

– Ingen kommentar, sier Sydtangen.

Utdanning har spurt tidligere eier Olav Vaagslid om han vil kommentere saken. Han har ikke respondert på henvendelsen.

 

Klaget til Utdanningsdirektoratet

Etter en serie artikler i Budstikka om kritikkverdige forhold i Risenga barnehage i Asker, ble det gjennomført økonomisk tilsyn. Asker kommune krevde tilbakebetalt over 300.000 kroner grunnet for høy husleie til morselskapet Seraphin.

Samtidig gjennomførte Fylkesmannen i Oslo og Akershus på eget initiativ økonomisk tilsyn med de samme eiernes barnehage i Oslo, Torshovhagen barnehage. Der ble tilbakebetalingskravet hele 5,4 millioner kroner. Fylkesmannen mener eierne blant annet har tatt ut urimelig høy lønn og har operert med for høy husleie til sitt eget selskap.

Tilsyn i barnehage: Gikk på Theatercafeen – må betale tilbake millionbeløp.

Kravet er klaget inn til Utdanningsdirektoratet. Klagen er ikke ferdigbehandlet.

 

Nytt tilsyn pågår

Også Halden kommune har satt i gang økonomisk tilsyn med Klengstua barnehage. Kommunejurist Sven Stanger har bedt om ytterligere dokumentasjon fra barnehageselskapet.

– Vi er i full gang med å gjennomføre tilsyn med Klengstua. Etter at vi har sett på de andre to sakene, ser vi at denne barnehagen også har vært drevet på omtrent samme måte, blant annet med lånetransaksjoner mellom selskapene. Det er for tidlig for oss å si hva vi finner og hvor mye vi eventuelt kommer til å kreve tilbakebetalt, sier Stanger til Utdanning.

– Hvordan forholder dere dere til at barnehagen er solgt?

– Det er jo barnehageselskapet som blir gransket, så da må vi bare forholde oss til nye eiere og anta at de har den dokumentasjonen vi spør etter. De nye eierne vet nok at det er en risiko som de har valgt å ta, sier Stanger.

Eiere tok ut ti millioner i barnehagelønn – kun en tredjedel ble undersøkt av fylkesmannen. 

 

Powered by Labrador CMS