Elever ved Hartvig Nissen skole får ikke den høytidelige avslutningen i Oslo Konserthus, som avgangselevene vanligvis får. Her er elever ved skolen i 2018, da prins William av Storbritannia og hertuginne Kate besøkte skolen.

– Lei oss for at den flotte avslutningen ikke blir noe av

Nye regler om sommeravslutninger kom sent, og fortsatt er det uklart om 50 eller 200 kan delta.
– Dette går bare i en ganske lang liste av ting som har vært utfordrende, for alle, sier rektor ved Hartvig Nissens videregående skole.

Publisert Sist oppdatert

I går kom det konkrete regler for sommeravslutninger i skoler og barnehager. Allerede har mange avlyst planlagte arrangement.

– Vi er alle sammen lei oss for ikke å kunne ha den flotte avslutning som var påtenkt for årets avgangselever som har gått glipp av så mye, sier Bronia Hamilton, assisterende rektor ved Hartvig Nissens videregående skole i Oslo.De nye reglene redder ikke den planlagte avslutningen.

– For oss på videregående er det viktigst med avslutning for Vg3. Vanligvis har vi en veldig fin og staselig kveld i Konserthuset. Konserthuset avlyst vår bestilling i slutten av april og vi har måtte justere ting fortløpende, sier Bronia Hamilton.

Denne må du lese! Å ta farvel med elever kan kjennes som en sorg og et tap

Kan bli tillatt med store avslutningsfester

Hamilton har lest de nye reglene fra FHI, og registrerer at det kan komme enda en oppmykning av reglene 15.juni. Men dem tør hun ikke ta på forskudd.

– Vi organiserer klassevise avslutninger som anbefalt, men det er også vanskelig å forholde seg til at det antagelig blir lov med 200 personer fra 15. juni. Det skaper en usikkerhet siden noen da ønsker at vi arrangere noe større enn klassevis, men når avslutninger skal være 16. 17. og 18. juni kan vi ikke planlegge ut fra "antageligvis", sier Hamilton.

Til tross for de nye rådene blir det reduserte sommeravslutninger på Hartvig Nissen i år.

– Selv om elevene kan omgås vanlig innad i klassen, vil vi ikke kunne ha med foresatte og holde anbefalt avstand, så familier får ikke være med på noe mer enn å være ut i skolegården for å sende elevene inn og eventuelt klappe dem ut, sier Hamilton.

Laget regler på oppfordring

Folkehelseinstituttet laget de nye retningslinjene etter en sak i utdanningsnytt.no. Ifølge rådene kan minst 50 personer møtes, privat eller på offentlig sted. Det kan arrangeres leker og underholdning, men voksne som ikke er i samme husstand må holde avstand til hverandre.

Sommeravslutninger kan arrangeres både av foresatte og lærere, og feiringen kan skje både privat og på offentlig sted.

– Man må bare sørge for at det er god nok plass, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet. Man kan ikke ha buffee, men det kan deles ut mat.

– Man kan ha medbrakt mat til seg og sitt barn. Det kan også være utdeling av for eksempel is, sier Greve-Isdahl.

Mange har allerede avlyst

– Det er flere barnehager og skoler som trodde det ikke var lov å gjennomføre sommeravslutninger og som nå har avlyst, hvorfor har ikke disse rådene kommet tidligere?

– Det er travelt her. Det viktigste var å få justert skoleveilederne, og at det åpnes opp også for arrangement som er tilpasset rådene i disse. Jeg tror alle har forståelse for at dette er og har vært en veldig spesiell vår, sier Margrethe Greve-Isdahl.

Rektor på Hartvig Nissen videregående i Oslo sier at det at sommeravslutningsreglene kom så sent, bare føyer seg inn i rekken av utfordringer skolene har hatt denne våren.

– Det har vært en vår med veldig mye omstilling og dette går bare i en ganske lang liste av ting som har vært utfordrende, for alle, sier Hamilton.

Powered by Labrador CMS