Leka skole
Leka skole

Smittefrie kommuner vil ikke åpne skolene tidligere

Når samfunnet åpner opp mer igjen, ser ikke smittefrie Leka kommune for seg at de klarer å holde samfunnet smittefritt. De anmoder hyttefolket om å vente med å komme.

Publisert

Leka kommune lengt nord i Trøndelag ligger på en øy og huser i underkant av 600 fastboende. Øykommunen har hatt strenge smitteverntiltak, blant annet har alle beboere som har vært på fastlandet blitt anmodet om å gå i 14 dager karantene. Ingen på Leka har fått påvist smitte.

Likevel har ikke kommunen vurdert å åpne skolen tidligere enn hva resten av landet gjør.

– Nei det har vi ikke tenkt, sier ordfører Elisabeth Helmersen.

– Har dere tenkt å åpne opp for alle trinn?

– Nei. Fordi om vi per nå er smittefrie, oppheves hytteforbudet den 20. april og da kan vi få mange tilreisende som kan bringe med seg smitte. Vi er et lite samfunn med mange eldre.

Unik mulighet

Leka kommune har 230 registrerte fritidseiendommer. Eierne av disse er spredt ut over hele landet. Selv om de ikke har innført noe lokalt hytteforbud, anmoder Helmersen hyttefolket om å ikke komme.

– Jeg håper at de som har fritidsbolig her tenker seg godt om før de kommer hit, sier hun.

– Så langt har vi ikke hatt andre smitteverntiltak enn de nasjonale. Det er det vi har gjort hele veien, vi har anmodet om at man handler på lokalbutikken og ikke drar inn på land. Det vi vet er at kommer det smitte hit så kommer den sjøveien.

– Hva med barnehagen. Åpner den 20. april?

– Det vet jeg ikke sikkert. Vi har ennå ikke fått smittevernreglene som skal gjelde. Det kan hende at vi ikke klarer å gjøre de tilpasningene som trengs til den 20. og da åpner vi ikke. Jeg håper virkelig ikke vi ved å slippe opp setter en strek over alle de tiltakene vi har gjennomført. Her på Leka har vi en unik mulighet til å holde smitten unna, sier Helmersen.

Utreiseforbud

Træna kommune ligger 33 kilometer ute i havet, utenfor Mo i Rana. Der er det også smittefritt. Kommunen prøvde å innføre utreiseforbud for de om lag 100 stykker som jobber i kommunen, for å hindre at de kom tilbake med smitte. Ordfører på Træna er Jan Helge Andersen.

– Den utreisebestemmelsen har vi opphevet, sier Andersen.

– Har dere vurdert å åpne skolen tidligere?

– Det har vi ikke vurdert, det er mulig at vi kommer til å ta det opp når vi skal diskutere delvis åpning av skolen. Fjernundervisningen har fungert veldig bra, har jeg fått rapporter om, sier ordføreren.

– Som smittefri kommune har dere åpnet opp flere tilbud enn andre?

– Nei. Puben og kafeen er stengt. Vi kunne jo ha åpnet for dem som bor her, men da måtte vi ha sagt nei til de som eventuelt lå her i en fiskebåt og ville gå på puben. Det kan vi ikke gjøre, det vil jo være diskriminerende.

På Trænas 418 holmer og øyer bor det om lag 500 innbyggere.

– Dere pleier å ha en stor festival på sommeren, kommer den å gå som vanlig?

– Vi har ikke konkludert, den betyr jo mye for samfunnet her ute, men vi får se hvordan det blir i år, sier ordfører Andersen.