En hyllest til barnehageheltene

Debatt: – Tusen takk til alle barnehageansatte som fremdeles er i arbeid, innsatsen deres er helt avgjørende for at samfunnshjulene ruller rundt.

Publisert

Den siste uka har vi gjennom sosiale medier og reportasjer virkelig fått se mange eksempler på kreativitet, endringsvilje og et ønske om å legge ned et stort stykke arbeid hos mange barnehagefolk. Det gjøres en formidabel jobb for å holde kontakt med familiene, der det spres glede og omtanke til barna i en annerledes, mer uforutsigbar og for noen utrygg hverdag. Jeg kan love at det varmer godt i et barnehagelærerhjerte!

Jeg vil likevel rette fokus mot alle barnehagekollegaene mine som fortsatt faktisk befinner seg i barnehagene. For det er ikke sånn at alle barnehager er stengt for alle familier. Daglig er det mange ansatte rundt omkring i landet som til tross for unntakstilstanden vi befinner oss i, sørger for å gi et trygt, godt og forsvarlig tilbud til barn.

Ansatte som stiller opp for samfunnet og fellesskapet i en akutt krisesituasjon vi ikke har opplevd på 80 år. Ansatte som selv i aller høyeste grad risikerer å bli smittet i arbeidet for fellesskapets beste. Uten dere stopper det opp! Nå er dere på mange måter limet i samfunnet vårt. Gjett om jeg er stolt av dere!

Det finnes ikke altomfattende fasitsvar på hvordan ting skal løses da åpningstid, antall barn og barnas behov varierer fra en barnehage til en annen.

Dette blir derfor en hyllest og takk til alle barnehageansatte som fysisk fremdeles er i arbeid i barnehagene rundt om i landet. Innsatsen dere legger ned nå er helt avgjørende for at samfunnshjulene skal fortsette å rulle rundt. Foreldre og foresatte som innehar samfunnskritiske funksjoner har på grunn av dere i barnehagene nå mulighet til å fortsette å utføre livsviktige og helt nødvendige arbeidsoppgaver for at landet vårt ikke skal kollapse.

Alle disse yrkesgruppene er for mange til at jeg skal ramse dem opp her, men vit at jeg heier på dere. Tusen hjertelig takk for jobben dere legger ned! Og så må vi for all del ikke glemme barn i sårbare livssituasjoner. Disse barna og familiene har barnehagene nå et ekstra stort ansvar overfor.

For halvannen til to uker siden hadde vel mange knapt nok hørt om samfunnskritiske funksjoner, men plutselig er det en del av dagligtalen vår. Og vi får nå et langt større innblikk i hvordan ting henger sammen. Hvor sårbart alt er, og hvor avhengige vi er av ulike yrkesgrupper.

Jeg tror at vi gjør klokt i å innstille oss på at det vil bli endringer i tida som kommer, til og med fra dag til dag. Og vi vil komme til å oppleve tyngre dager. Hvis og når det skjer må dere forsøke å huske på at innsatsen dere legger ned i den enkelte barnehage utgjør en stor forskjell for de familiene som er nødt til benytte seg av tilbudet vårt. Og at det betyr utrolig mye for samfunnet og fellesskapet.

Nå blir det virkelig synlig hvor viktig arbeidet vårt og barnehagen som institusjon er! Og det skal vi ta med videre i kampen for bedre bemanning, når verden og livene våre normaliserer seg igjen.

Helt til slutt vil jeg oppfordre alle med lederfunksjoner og tillitsvalgte i barnehagene til å snakke godt sammen. Finne gode løsninger for akkurat deres arbeidsplass. Kommunisere og samarbeide godt og klokt. Det finnes ikke altomfattende fasitsvar på hvordan ting skal løses da åpningstid, antall barn og barnas behov varierer fra en barnehage til en annen.

Dessuten er det mange andre hensyn å ta som vil variere på arbeidsplassene. Både når det gjelder ansattes livssituasjon og behov for utføring av arbeidsoppgaver. Uansett er det viktig å ha barnas behov lengst fram i panna når beslutninger tas. Barnas beste, alltid!

Sammen er vi sterke og dette skal vi klare! Du har all grunn til å være stolt! Tusen takk for innsatsen så langt! Og husk å ta vare på dere sjøl og hverandre oppi det hele!

Powered by Labrador CMS