På høy tid å sende opp fyrverkeri for foreldre og foresatte

Debatt: De aller fleste barn og unge har det veldig godt hjemme hos sin familie i disse dager.

Publisert Sist oppdatert

I disse vanskelige korona-dager er det mye og mange fokus. Det er fokus på god hjemmeskole og på god imøtekommelse fra barnehage til hjemmene. Idebroen er en av de arenaene som blomstrer i takt med våren med tanke på kreative løsninger for barna i barnehagen og på skolen med sin #nasjonalidedugnad.

Samholdet nasjonen viser i en felles, men ensom krise, har vært rørende og motiverende på mange måter. Vi har applaudert helsepersonell, og butikkmedarbeidere forteller om skryt de aldri før har opplevd i sitt yrke. Dette gleder mange og viser takknemlighet på en måte vi ikke er vant til å se.

Likevel legger jeg merke til svært mange uttalelser som handler om at barn kan oppleve omsorgssvikt i hjemmet i disse dager. I sammenhengen handler det ofte om vold og andre vansker som ikke er akseptabelt at barn utsettes for. Begrunnelsen er at situasjonen vi nå står i, forsterker denne problematikken. Vi oppfordres til å ta kontakt med barnevernet, både profesjonelt og på nabokjerring-vis.

Dette er et viktig fokus som jeg selv støtter. Byråden for barn og oppvekst har kommet med flere uttalelser og befalinger til folket og til barna – for å sette en stopper for det eventuelle. Dette er en viktig oppgave byråden har, og jeg er stolt over den styrken som kommer frem i beskjeden.

Likevel sitter jeg igjen med litt bismak i munnen. Mengden uttalelser i denne retningen har gjort at man lett kan få inntrykk av at de fleste familier har et stort problem i disse dager. Det er er ikke tilfelle. Det er ikke sant, og det er ikke det som ønskes å fremme heller.

De aller fleste har det veldig godt hjemme hos sin familie i disse dager. Mange får bedre voksentetthet enn de ville gjort på skole og i barnehage. Mange er ute på tur i skogen og benytter kreative tilbud fra barnehage og skole i sine valgte daglige aktiviteter. Mange har styrket sitt familieforhold, og mange har forstått mye mer om barnehagens og skolens betydning enn de gjorde tidligere.

Veldig mange har fått økt respekt for barnehagen og viktigheten av den, og de aller fleste tar dette med seg videre. Det er dette som representerer majoriteten av befolkningen. Vi er glade i våre barn og vi nyter tiden med dem – og det representerer også majoriteten.

Det er noen som sliter i disse dager, og kanskje også noen flere enn de vi har snappet opp før «lockdown». Det er likevel viktig at vi ikke skjærer alle over samme kam. På skolen har lærere barn på samme alder i en klasse. I barnehagen har vi barn fra 2-5 år på en avdeling. Det betyr mange ulike tilnærminger for å nå barnets nivå og individuelle nivå. Hjemme kan foresatte ha en ettåring og en tredjeklassing, med helt ulike behov. Heia dere foresatte som gjør denne jobben. Det er viktig å få frem. Heia dere – dere er helt utrolige og trenger den største applausen for bidrag i den nasjonale dugnaden.

La oss holde det negative til det minimum det faktisk er, og derfor bruke ressurser til å ta vare på de som virkelig trenger det i stedet for å belyse et uriktig antall barn som har utfordringer i disse dager. La oss unngå at det å være hjemme med egne barn i en krevende tid skal bli en inngang til negativt stempel eller tabu. Fortsett å gå på tur, fortsett å stille opp for barna deres, for dere utgjør en positiv forskjell.

Har folk gått ut på verandaen for å applaudere mennesker i et samfunnskritisk yrke tidligere denne perioden, så er det på høy tid å sende opp fyrverkeri for foreldre og foresatte nå. Takk for alt dere gjør i en merkelig hverdag.

Powered by Labrador CMS