Elisabeth har innført leketid, samlingsstund og ryddetid hjemme

Sammen med døtrene Adeleie (10) og Amalie (5) har hun latt seg inspirere av jobben lærere gjør i skoler og barnehager og laget aktivitetskort og dagsplan for å organisere dagene hjemme.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg gjorde dette fordi det bekymret meg at vi gikk inn i en hverdag hvor hver dag nå var ukjent for oss. Jeg ønsket å trygge barna ved å planlegge og strukturere hverdagen på en måte de er kjent med og føler seg trygge på, til tross for situasjonen vi er i, sier Elisabeth Sokolinska.

Da skoler og barnehager ble stengt før helgen tok hun grep. Sammen med døtrene Adeleie (snart 10 år) og Amalie (5 år) laget hun små plakater som brukes i dagsplanen. Her er det ryddetid, stillelesing, lunsj, leketid - og jobbetid.

– I tillegg til å skape trygge rutiner, handler det om det praktiske forklarer hun.

– Det er fire år mellom jentene, som gjør at de har veldig ulike behov for læring og videreutvikling av kompetanse, både faglig og sosiale. Dette må vi som foreldre ta ansvaret for. Vi må forstå hvor viktig det er at vi opprettholder det barna våre trenger og ruster dem for å håndtere hverdagen med barnehage, skole og venner igjen når den tid kommer.

Inspirert av lærerne

Tobarnsmoren jobber til daglig som salgssjef for Mystore.no, men forteller at hun alltid har vært over middels engasjert i hverdagen til ungene.

– Jeg har alltid beundret jobben ansatte i barnehager, skoler og sfo gjør. Først forsøkte jeg klekke ut mine egne ideer for hvordan jeg skulle organisere disse hjemmedagene, før det slo meg at jeg ikke trengte det, forteller hun.

Elisabeth tror de som foreldre vil ha mye igjen for å gjennomføre det på denne måten også.

Nå har hun tatt de velkjente dagsplanene hjem til stua.

Hun lar seg inspirere av hvordan lærere i skole og barnehage jobber i det daglige.

– På sett og vis står de hver dag i tilsvarende situasjoner som mange mammaer og pappaer befinner seg i nå: Å kunne sjonglere barnas behov ut ifra riktig prioritering, gi rikelig med kjærlighet og omtanke, være pedagoger, sette grenser, og finne tid til alle de små tingene også.

Kvelden før hun skulle presentere planen for Adeleie og Amalie var hun superentusiastisk.

– Jeg følte meg som supermamma og tenkte at dette var verdens beste plan. Da jeg la frem ideen om en dagsplan for dem morgenen etter var jeg litt mer tvilende.

Lettere å legge opp dagen

Men jentene syntes ideen var super, og ble med å klippe og lime for å gjøre de forskjellige aktivitetskortene klare.

Elisabeth tror de som foreldre vil ha mye igjen for å gjennomføre det på denne måten også.

– Vi skal sjonglere et hjemmekontor på toppen av det hele. Nå skal jeg forsøke å organisere mine videomøter etter dagsplanen vi setter. Når det er lesetid leser storesøster for lillesøster. Da vet jeg at det er ro en stund. Når det er jobbetid får jeg unna mail, sier hun.

– På denne måten kan jeg heller få to timer mobilfri utelek med barna, og jobbe effektivt i andre perioder av dagen, kontra å være halvveis på jobb og halvveis med dem gjennom dagen.

Gjennomførbar plan

– Men noen tenker kanskje at dette ser litt "pes" ut. Hva sier du til dem?

– Det passer sikkert ikke for alle, og jeg mener ikke dette er noen oppskrift. Hvordan man legger opp dagene må være opp til den enkelte familie, men mitt ønske var at barna skal ha hverdag som er mest mulig lik den de kjenner fra før. Ja, vi kommer til å øve brøk med plastelinakuler og øve på mengde og mål igjennom baking, men vi må bare tilpasse oss, rett og slett. Jeg personlig tror det hadde vært mye mer pes for oss uten en slik dagsplan.

Elisabeth Sokolinska utfordrer folk til å forsøke.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan legge inn i dagsplanen, og den kan tilpasses alle nivå og alder. Tenk igjennom hvilke behov din familie har. Min 10-åring er for eksempel vant til å trene 3-4 ganger i uken og er svært aktiv. Dette behovet må dekkes inn for at hun skal ha det bra. Men samtidig tror jeg det er viktig at folk starter i det små og heller fyller på med aktiviteter etterhvert. Ikke vær for ambisiøs for disse ukene, lag en plan som er gjennomførbar, sier hun.

– Å bli sendt hjem på denne måten er en mental belastning for oss alle. Det er derfor jeg tror det er så viktig å beholde rutiner. Stå opp, kle på, stell deg, spis en god og sunn frokost, kom i gang med dagen. Mange ting som til vanlig utgjør våre hverdagsøyeblikk er tatt i fra oss, så nå er det vår jobb å finne nye sammen.

Imponert over læreren

Hun skryter samtidig av hvordan kontaktlæreren til Adeleide har lagt opp oppgaver for barna.

– Hun har gjort en fabelaktig jobb med å legge til rette for teori og praktisk arbeid. Jeg er imponert.

– Tror du at du klarer å gjennomføre dette så lenge barnehager og skoler er stengt?

– Ja, det skal jeg gjøre. Jeg kommer sikkert til å ha mine dårlige dager der det kjennes pes ut jeg også, men da vil nok ungene mine minne meg på hvor viktig det er, så kommer nok motivasjonen tilbake.

Powered by Labrador CMS