Flere foreldre og barnehageansatte demonstrerte foran Stortinget for en strengere bemanningsnorm. Til venstre står Royne Berget, og til høyre Mari Sletten. Foto: Jørgen Jelstad.
Flere foreldre og barnehageansatte demonstrerte foran Stortinget for en strengere bemanningsnorm. Til venstre står Royne Berget, og til høyre Mari Sletten. Foto: Jørgen Jelstad.

Bemanning i barnehagen: «Vi er søren ikke ferdige!»

Torsdag vedtok Stortinget ny bemanningsnorm i barnehagene. Fredag var det protestdemonstrasjon foran Stortinget. – Vi kjemper videre i to år til, sier foreldreopprørerne.

Publisert

– Det er ingen som vil gi seg nå!

Mari Sletten, en av initiativtakerne bak Foreldreopprøret, skuer utover barnevogner, småbarn som tegner og foreldre med plakater. Solen stiger opp bak Stortinget og skinner over et rungende «nei» fra tilhørerne.

Gjennom de siste ukene har Foreldreopprøret, sammen med barnehageansatte i Barnehageopprør 2018, kjempet for at den nye bemanningsnormen skal gjelde hele barnehagens åpningstid. Torsdag tapte de den kampen, da regjeringens forslag ble vedtatt i Stortinget med støtte fra KrF. Dermed arrangerte opprørerne barnehagestreik foran nasjonalforsamlingen dagen derpå.

– Til den dresskledte fyren der inne. Vi er søren ikke ferdig, sier Mari Sletten og peker mot stortingsbygget.

 

– Vi har rett til å ytre oss

Sletten snakket også om barnehagelærere som har blitt truet med sanksjoner for å engasjere seg i opprøret (se video).

 

 

– Bare begynnelsen

Barnehagestyrer Royne Berget har vært en markert stemme i Barnehageopprør 2018, og han var ikke overrasket over gårsdagens vedtak i Stortinget.

– Det var som forventet, men vi ser uansett på dette som bare begynnelsen på noe. Vi har startet en bevegelse, så det stopper ikke her, sier Berget til Utdanning.

 

– Visste ikke hvordan forholdene var

Victoria Risvaag fra Oslo var blant foreldrene som møtte opp. Hun har to barn i barnehage og sier at det er først gjennom den siste tids debatt hun er blitt oppmerksom på bemanningssituasjonen i mange barnehager.

– Jeg visste ikke om dette tidligere og har trodd det var nok voksne. Nå har jeg lest ansattes historier i uforsvarlig-kampanjen og tenker at hvis flere hadde visst, ville det vært mer oppmerksomhet om dette, sier Risvaag.

Hun er opprørt over det som kommer fram.

– Jeg har selv sett tilfeller hvor det kun er én voksen med ti småbarn. Hva gjør du når brannalarmen går da, sier Risvaag.

 

Powered by Labrador CMS