Danmark får sin første akuttskole for utagerende elever

Her kan kommunens skoler plassere elever som har vist utagerende og grenseoverskridende atferd.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken åpnet skolen som ligger i Odense, skriver folkeskolen.dk.

Skolen får plass til syv elever, som tas ut av sin vanlige skole i opptil 15 dager. Men det er først etter sommerferien at de første elevene forventes å starte. 

Skolene må selv betale 50.000 danske kroner for å benytte seg av ordningen.  I tillegg bruker Odense kommune 5,7 millioner kroner på akutteamet.

– Vi har hatt tilfeller der andre foreldre ikke har turt å sende barna sine på skolen, forteller barn- og ungdomsrådmann Susanne Crawley.

I Norge foreslo Frp i fjor å senke terskelen for å flytte elever som utøver grov mobbing, og etablere egne skoletilbud for elever med svært problematisk adferd. Dette ble imidlertid nedstemt på Stortinget. 

Akuttskolen i Danmark holder til i den nedlagte Bellinge Skole i kommunen og er opprettet etter flere hendelser med grenseoverskridende atferd i kommunens skoler.

– Vi har hatt tilfeller der lærere ikke visste hva de skulle gjøre, sier Crawley fra Radikale Venstre, og fortsetter: 

– Derfor har vi laget et tilbud som er akutt og uten ventetid, slik at man ikke som klassekamerat skal møte en elev som gjorde noe alvorlig dagen før. Samtidig blir ikke eleven bare sendt hjem, men får et konsentrert pedagogisk tilbud med voksnes fulle oppmerksomhet, med mål om å kunne vende tilbake til fellesskapet.

Tviler

Det er altså skolene i Odense kommune som selv henviser elever med utagerende og grenseoverskridende atferd til akuttskolen. Personalet består av to psykologer, fem pedagogiske konsulenter og en forebyggende barnerådgiver. Når det ikke er elever i tilbudet, vil de ansatte løse andre oppgaver i PPR (Pedagogisk Psykologisk Rådgivning), og skolen ledes av PPR-lederen.

Den lokale lærerforeningen har ikke store forventninger til at skolene vil benytte seg av tilbudet.  Charlotte Holm peker på at skolene må ut med 50.000 kroner for å benytte seg av tilbudet. 

– Det gjør at vi er i tvil om det faktisk vil bli brukt. Og da kunne pengene vært bedre brukt på å forebygge grenseoverskridende atferd ute på skolene, sier Holm, som er leder for Odense Lærerforening.

Men hun sier det er positivt at politikerne har satt søkelys på problematikken.

– Hvis man reagerer så voldsomt som disse elevene gjør, ligger det noe annet bak som man må jobbe med å løse. Vi vet at det sitter mange elever i klasserommene som ikke får den hjelpen de trenger, og som disse pengene kunne ha hjulpet – dersom skolene selv fikk lov til å bruke dem. Og det kunne godt vært gjennom et akutt-tilbud ute på skolene, slik at man fikk elevene ut av klassen – både for deres egen og de andre elevenes skyld, sier Holm.

Powered by Labrador CMS