Royne Berget.
Royne Berget.

Royne Berget går til Virke – vil jobbe for et alternativ til PBL for ideelle barnehager

Han har vært en krass kritiker av de kommersielle barnehagenes innflytelse i PBL. Nå blir Royne Berget sentral når konkurrenten Virke vil kapre flere ideelle barnehagemedlemmer.

Publisert

– Det står jo Royne på den stillingen der!

Det var beskjeden Royne Berget fikk fra kona da arbeidsgiverorganisasjonen Virke utlyste en helt ny stilling som fagsjef for ideelle barnehager.

– Jeg har overhodet ikke vært på utkikk etter noen ny jobb, så dette har skjedd veldig fort, sier han.

Kritisk røst i barnehagedebatten

Den daglige lederen i den foreldredrevne Smedhusåsen barnehage har vært en tydelig kritiker av veksten i kommersielle barnehagedrivere og muligheten for å tjene store penger på barnehagedrift. De siste årene har han også engasjert seg gjennom Barnehageopprørets kamp for økt bemanning i barnehagene.

Han sto også sentralt i Ressursgruppa for ideelle barnehager. I forkant av landsmøtet til Private barnehagers landsforbund (PBL) i 2019 startet de en aksjonsgruppe for å få oppmerksomhet om de ideelle driverne fordi de mente disse manglet gjennomslagskraft i organisasjonen.

– Uten at det hjalp så mye, bortsett fra at de ulike interessene til medlemsbarnehagene kom veldig tydelig fram, sier Berget i dag.

Nå får han muligheten til å bygge opp et alternativ til PBL for ideelle drivere.

Utfordrer PBL

PBL har hatt tilnærmet monopol som arbeidsgiverorganisasjon for private barnehager. Med den nye satsingen fra Virke er det åpenbart at de gjennom bransjeområdet Virke Ideell og frivillighet posisjonerer seg for å kapre flere ideelle barnehager som medlemmer.

– Vi blir et alternativ for ideelle barnehager, så ja, vi blir en konkurrent til PBL, sier Berget.

Han sier det fram til nå ikke har vært noen organisasjon som kun taler de ideelle barnehagedrivernes sak.

– Jeg håper mange får øynene opp for at her er det mulig å få en organisasjon hvor det kun er de ideelle barnehagenes behov som får oppmerksomheten. Vi vil ikke måtte ta hensyn til kommersielle driveres interesser. Virke er en stor organisasjon som blir invitert inn i prosesser og blir lyttet til av styresmaktene, så vi håper å kunne få politisk gjennomslag for noen av våre saker, sier Berget.

Går ut av sentralstyret i UDF

I 2019 ble han valgt inn i sentralstyret i Utdanningsforbundet. Da han fikk tilbud om jobben i arbeidsgiverforeningen Virke, skjønte han at det ville bli problematisk.

– Jeg tok raskt en prat med ledelsen i Utdanningsforbundet, og vi ble enige om at jeg skulle søke fritak fra vervet i sentralstyret. Jeg har vært ute siden 1. oktober, sier Berget.

Han sier det er med blandede følelser at han måtte tre ut allerede etter noen måneder.

– Jeg hadde sittet der så kort tid, at jeg føler jeg går fra noe uforløst. Det var utrolig spennende, med mange dyktige kollegaer og mye å lære, sier han.

Powered by Labrador CMS