Tor-Ivar Krogsæter i klasserommet i Lingus lokaler i Bergen.

Lærere som jobber på oppdrag fra Nav, må jevnlig melde seg arbeidsledige

Selv om Navs anbud varer i flere år, får lærerne kun kontrakter for fire-fem måneder om gangen. – Jeg blir forbanna, sier lærer Tor-Ivar Krogsæter.

Publisert Sist oppdatert

I 2023 vant Lingu, et selskap som tilbyr språkopplæring, et anbud om å drive med arbeidsrettet norskopplæring for Nav Vestland. Daglig kommer rundt 130 minoritetsspråklige voksne til lokalene i Bergen sentrum for å lære bedre norsk og få kjennskap til norsk arbeidsliv. 

De lærer om den norske modellen, om viktigheten av fast ansettelse, gode arbeidskontrakter og fagorganisering.

Lærerne har ikke fast jobb

De færreste av dem vet at lærerne som underviser dem har arbeidskontrakter på bare fire til fem måneder om gangen, og mottar en lønn som er langt lavere enn i tilsvarende stillinger i det offentlige.

De vet heller ikke at når kurset tar slutt før sommerferien, har lærerne ikke jobb i Lingu igjen før et nytt kurs starter i august. 

– Ironien i det hele er at vi som jobber på oppdrag fra Nav, jevnlig må gå til Nav for å melde oss arbeidsledige. Når deltagerne spør om våre arbeidsforhold, lar vi være å svare. Vi vil ikke at de skal få vite det, sier Tor-Ivar Krogsæter, hovedlærer hos Lingu.

Utdanningsnytt har snakket med flere tidligere ansatte i Lingu, som bekrefter at dette er modellen: Korte kontrakter, lav lønn og flere måneders opphold mellom kontraktene i sommerferien.

Administrerende direktør i Lingu, Odd Bjerga, har blitt forelagt kritikken og skriver at han ikke kan uttale seg om enkeltsaker, men svarer på generelt grunnlag :  

– Vi synes det er leit at ansatte opplever misnøye med arbeidsvilkårene, og vi tar slike tilbakemeldinger på alvor.

De kortvarige kontraktene forklarer han med at innen rammeavtalen kan oppdragene fra Nav variere over tid, noe som stiller «krav til fleksibilitet i både bemanning og organisering».

– Vi har forståelse for at midlertidige kontrakter kan oppleves som belastende, og vi jobber aktivt for å tilby faste stillinger der det er mulig.

Bjerga skriver at Lingu forsøker å utvikle en bred kompetanse blant de ansatte, slik at de kan jobbe på tvers av oppdrag og virksomhetsområder.

I oktober 2024 kjøpte Lingu konkursboet av Folkeuniversitetet, og skal fortsette under navnet  Folkeuniversitetet i et nystiftet selskap.

– Respektløst

Krogsæter betegner kontraktene som en uhederlig dumping av lønns- og arbeidsvilkår. På spørsmål om hvordan arbeidsvilkårene preger han, svarer Krogsæter:

– Jeg blir forbanna. Det er respektløst og jeg føler meg utnytta.

Selv ble han ansatt sist september, med en arbeidskontrakt på fem måneder. Like før jul ble han tilbudt ny kontrakt. Også denne gangen på fem måneder. Lektoren viser til lovverket når han argumenterer for at det ikke er greit.

Krogsæter låser seg inn i lokalene på Nordnes i Bergen.

– Arbeidsmiljøloven er helt klar på at ansettelser skal være fast. Dette er et anbud som går over flere år. Da er ikke behovet for arbeidskraft midlertidig, sier han.

Da Nav Vestland lyste ut anbudet i 2022, delte de det opp i tre områder. Av de sju som leverte anbud i Bergens-området, vant Lingu. Et eget læreverk som svarer til læreplanen og gjennomtenkte undervisningsopplegg trekkes fram som suksesskriterier. 

Nav skal se på saken

Når Utdanningsnytt forelegger kritikken til Nav Vestland, svarer fylkesdirektør Bjarte Hysing-Olsen at han ikke har hatt tid til å sette seg inn i detaljene i saken, men at de skal ta grep: 

– Ut fra opplysningen i denne saken tenker jeg det er vil være naturlig at vi inviterer Lingu til et møte der vi kan evaluere om tiltaksleverandøren holder seg innenfor rammene i kontrakten, eller om det er behov for å justere noe.

Lingu rapporterte til Nav i juni 2023 at bedriften ikke er bundet av en tariffavtale, men at bedriften har lagt til grunn gjeldende tariffavtale for utdanning da de har utformet arbeidsavtaler med ansatte som jobber i tiltaket. 

Dette er hjemlet i forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser. Den tilsier at der arbeidsgiver ikke er bundet av en allmenngjort tariffavtale, kreves det "at lønns- og arbeidsvilkår er i henhold til gjeldende landsomfattende tariffavtale for den aktuelle bransje."

UDF:  – Useriøs arbeidsgiver

Krogsæter tok denne våren kontakt med Utdanningsforbundet i Bergen, som bekrefter at de ser på saken.

Leder i Utdanningsforbundet Bergen, Bente Ingeborg Myrtveit, skriver dette på e-post:

– Lingu fremstår for Utdanningsforbundet som en useriøs arbeidsgiver når de ikke forholder seg til arbeidsmiljølovens bestemmelser om faste tilsettinger.

Hun mener at det ikke er grunnlag for midlertidige kontrakter, all den tid språkundervisning er hovedoppgaven i Lingu.

– Selv om bedriften ikke har tariffavtale, skal de likevel forholde seg til arbeidsmiljøloven.

Hun skriver at det er «utfordrende» at Lingu ligger så langt under det lærere skal ha ifølge KS-tariff.

For Tor-Ivar Krogsæter fører uforutsigbarheten til en anspent privatøkonomi.

– Med kortvarige arbeidskontrakter blir vanskelig å få lån til hus eller bil. Man må planlegge uke for uke, istedenfor år til år. Det er ekstremt slitsomt, sier Krogsæter, som bor med kona si i Øygarden kommune utenfor Bergen.

At arbeidskontraktene er så kortvarige, har en negativ effekt på det psykososiale arbeidsmiljøet, mener Krogsæter.

– Det verste er at jeg blir redd for å gjøre noe feil, eller at noen klager på meg. For da kan sjansen for å få ny kontrakt bli mindre. Da jobber man ekstra hardt og ofte noen timer gratis.

Lønn under tariff

Han viser rundt i klasserommet hvor han underviser en klasse på 26. Han jobber fulltid, og arbeidsdagen består av to timer kontortid og seks timers undervisning. Krogsæter har mastergrad i historie, og praktisk-pedagogisk utdanning. 

Brutto årslønn oppgir han til å være noe over 500.000, som han anslår til å være omtrent 200.000 under det han ville tjent i en tilsvarende stilling i det offentlige. 

– De tilbyr en lønn som er en fornærmelse. Men så lenge de kan velge og vrake et arbeidsmarked full av utbrente lærere, kan de dumpe lønna.

Lønnsnivået svarer ikke til utdannelsen eller ansvaret har som hovedlærer, for blant annet planlegging og gjennomføring av undervisning, rapportering til Nav, og oppfølging av enkeltsaker.

– Lang utdannelse bør belønnes i tilsvarende lønn, og mer ansvar bør belønnes i form av høyere reell lønn, sier han.

Det var da han flyttet fra Skottland i fjor sommer, at han trengte jobb umiddelbart. Han stusset over kontrakten, og prøvde å få forhandle om blant annet lønn.

– Svaret var at hvis jeg ville ha jobben, måtte jeg godta vilkårene. Jeg hadde det trangt økonomisk og kunne ta hva som helst, bare det var relevant for utdannelsen, sier han.

Det tok bare en uke fra han sendte søknad, til han møtte på jobb.

– Det gikk djevelsk fort. Tatt i betraktning hvor fort det gikk, burde jeg skjønt at noe var feil. Da jeg begynte å snakke med folk, skjønte jeg hvorfor de hadde det så travelt, sier han.

Det han ble fortalt, var at flere nettopp hadde sluttet like før et kurs skulle startes opp. 

Nylig fikk Krogsæter beskjed om at han ikke får ny kontrakt over sommeren.

– Fra og med siste fredag i juni, står jeg uten jobb.

Powered by Labrador CMS