Det er nesten 500 ledige studieplasser på lærerutdanningene.

Studentmangelen:
– Det er krise for norsk skole

Arbeiderpartiet er bekymret over tomme plasser på lærerstudiene. – Begynn med å fjerne firerkravet, mener Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Publisert Sist oppdatert

– Det er krise for norsk skole. Tallene demonstrerer med all tydelighet den alvorlige lærermangelen norsk skole står i, sier Torstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Han mener dette er en viktig sak, ikke bare for skolen, men også politikerne. Nærmere 500 studieplasser stod tomme før helga, viser tall fra Samordna opptak.

Flest ledige studieplasser er det i distriktene og på grunnskolelærerutdanningene.

– De tomme studieplassene bør være en av valgkampens viktigste saker. De siste årene har flere ukvalifiserte blitt satt inn i undervisningen for å dekke lærermangelen, og det går utover læringen og tilbudet til elevene, sier Tvedt Solberg.

Torstein Tvedt Solberg (Ap)

Arbeiderpartiet er bekymret for konsekvensene av færre lærerstudenter.

– Problemet i dag er at vi mangler kvalifiserte lærere i skolen, og ledige studieplasser forverrer situasjonen. Da vil enda flere elever få undervisning med redusert kvalitet, sier Solberg.

– For lav lønn

Utdanningsforbundets leder tror den lave søkningen til læreryrket har flere årsaker.

– Jeg tror den viktigste grunnen til at yrket ikke er mer attraktivt, er nok at arbeidsbelastningen er for stor og lønnen for lav, sier Handal. Han håper den nye masterutdanningen vil gjøre lærerstudiet attraktivt, etterhvert.

– Den nye masterutdanningen for skolen er relativt ny, og kanskje har den heller ikke helt etablert seg som et spennende alternativ for studenter. Vi må alle bidra til å vise fram de mulighetene som ligger i denne utdanningen, for studenter som vil bidra til å utvikle skolen, sier Handal.

– Hva kan man gjøre for å gjøre lærerstudiet og læreryrket mer attraktivt?

– Skal yrket bli mer attraktivt, må vi å komme i gang med et lønnsløft, og redusere arbeidsbelastningen. Redusert undervisning for kontaktlærere vil være en god start, mener Handal.

– Fjern firerkravet

Tvedt Solberg mener det er andre ting som også kan gi flere lærerstudenter.

– Arbeiderpartiet vil erstatte det rigide firerkravet i matematikk med mer treffsikre opptakskrav på lærerutdanningen, sier Solberg. Solberg sier at Arbeiderpartiet i budsjettet for 2021 legger opp til at kommunene kan rekruttere og ansette 1000 flere lærere, og det trengs som aldri før.

– Vi vil gi lærere bedre tid til læring og oppfølging av elevene, mer tillit til å gjøre jobben og rom for å utvikle seg i yrket, sier Solberg.

– Forbundet viser til lønna, kan lærerne forvente høyere lønn med en eventuell ny regjering med Ap i spissen?

– Det er partene i skolen som forhandler lønnen direkte med kommunene som arbeidsgivere. Det er ikke Stortinget, og i Arbeiderpartiet har vi respekt for partenes forhandlingsrett, sier Solberg.

Det endelige tallet på studieplasser som ikke blir fylt opp får Samordna opptak oversikt over etter fullført registrering av studenter ved studiestart.

Powered by Labrador CMS