Dersom Høyre vinner tilbake makten i Oslo, vil de endre reglene for betaling i AKS. Foto: Paal Svendsen
Dersom Høyre vinner tilbake makten i Oslo, vil de endre reglene for betaling i AKS. Foto: Paal Svendsen

Høyre vil endre reglene for AKS-betaling

Dersom Høyre vinner tilbake makten i Oslo blir det slutt på at geografi avgjør hvor mye du betaler for aktivitetsskolen.

Publisert

To år har gått siden det rødgrønne byrået rullet ut en ny ordning med gratis halvdagsplass i aktivitetsskolen (aks) for førsteklassingene i noen utvalgte bydeler.

Først ut var fire bydeler i Groruddalen og Oslo sør. I 2017 ble også Oslo indre øst inkludert og fra høsten 2018 ble tilbudet utvidet til alle 1. klassingene i Frogner og St.Hanshaugen.

En aks-plass koster da cirka 10.700 kroner og ordningen omfatter nå totalt 9.500 barn.

Les også: Ap lover makspris og kvalitetsløft for SFO 

 

Inntekten avgjør

Men vinner Høyre tilbake makten i valget til høsten vil de skrote systemet, og heller gi barn fra lavinntektsfamilier over hele byen gratis halvdagsplass, melder Aftenposten.

De ønsker at barn av familier med en samlet inntekt under 548.500 kroner får gratis halvdagsplass på Aks fra 1-4. trinn, uavhengig av hvor i byen de bor. Og at barn av familier med samlet inntekt under 750.000 får «kraftig redusert» oppholdsbetaling på Aks.

 Ifølge partiets anslag vil rundt 11.000 barn på 1.-4. trinn få gratis kjernetid med deres modell.

- Med unntak for førsteklassingene er det nå hvor du bor i byen som avgjør om du får glede av byrådets ordning. Vi mener det er bedre å innrette det slik at det er familienes inntekt som avgjør, sier Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg til Aftenposten.

 

Vil utvide ordningen

Byrådet på sin side har også planer om å utvide sin ordning. Fra høsten 2019 ønsker de å gi gratis kjernetid for førsteklassingene ved alle de offentlige barneskole i Oslo. Det betyr at 16.000 barn neste år får gratis aks. Byrået anslår at rundt 12.000 av disse vil miste tilbudet dersom det behovsprøves.

Da gjenstår 4.000 barn som fortsatt vil motta tilbudet. I tillegg vil rundt 3.500 barn som i dag ikke har rett til gratis kjernetid få det med Høyres modell.

 

 Pris er avgjørende

Studier har vist at pris har en betydning for om elever deltar i aks eller ikke. Ved Mortensrud skole i Oslo gjennomførte man et forsøk med gratis deltidsplass i aks for elevene fra 1.- 4. trinn.

Evalueringen viste at gratis AKS bidrar til økt deltakelse og inkludering blant barn i lavinntektsfamilier, og at det har bidratt til å heve skolens attraktivitet noe. Det var derimot ikke mulig å si noe om det også påvirket barnas forutsetninger for å lykkes i skolen.

 

Powered by Labrador CMS