11 råd til deg som er nyutdannet lærer

Innspill: For å hjelpe deg som nyutdannet lærer godt på vei, har jeg samlet 11 gode råd til hvordan du best mulig kommer ut fra startblokkene når du begynner i jobben din.

Publisert Sist oppdatert

Gratulerer med ny jobb! En jobb som er morsom, fantastisk og berikende – og mye annet bra. Men den har også sine utfordringer. Her er 11 gode råd til deg som om få dager har dine første dager som lærer i klasserommet.

Som nyutdannet lærer er det kanskje utfordringene som du møter først. Etter at de siste delene av studiet ble gjennomført digitalt, har ikke utdanningsløpet vært optimalt. Men alt det er historie nå – nå starter livet som lærer på ordentlig.

For å hjelpe deg godt på vei, har jeg samlet 11 gode råd til hvordan du best mulig kommer ut fra startblokkene som nyutdannet lærer. Jeg har også forhørt meg i mitt nettverk, så det er mange års erfaring samlet i disse rådene.

Og ta det helt med ro. Det er ikke rakettforskning. Det er derimot enkle ting som jeg gjerne skulle visst selv da jeg var nyutdannet.

1. Rom ble ikke bygget på én dag

Spør selv den mest erfarne læreren, han vil bekrefte at dette stemmer. Det er først nå at du vil lære hva det vil si å være lærer. Husk å gi deg selv tid til den prosessen.

2. Spør!

Spør dine kolleger til råds, og spør deg selv om du er på rett vei. Husk også å be om veiledning slik at du kan få tilbakemelding på undervisningen din. Spørsmål om din egen praksis er ikke et tegn på svakhet. Det er tvert imot et tegn på refleksjon. Uten refleksjon blir du aldri den læreren som du drømmer om å bli.

Og vær rolig! Kollegene dine kan garantert huske hvordan det var å være nyutdannet. Ikke vær redd for å stille dumme spørsmål. Still heller ett spørsmål for mye enn ett for lite.

3. Prioriter relasjonene

Fokuser på å skape relasjoner. Det elsker elevene. Elevene er også veldig glade i faglig dyktige lærere, men framfor alt så elsker de voksne som vil dem godt og er oppriktig interessert i dem.

Husk at du som voksen har ansvaret for den relasjonen.

4. Gi elevene plass

Fokus skal ikke alltid være på deg. Som lærer kan man av og til være skikkelig påskrudd. Det er jo så mye som man gjerne vil lære elevene. Men la dem få plass, la dem diskutere, undersøke og prøve å selv komme på banen.

Husk å spørre dine elever. De er jo dine «kunder» og har masse kunnskap som kan hjelpe deg å justere undervisningen og gjøre deg til en enda bedre lærer.

5. Bruk deg selv – la elevene se hvem du er

En autentisk lærer er det beste elevene vet. Engasjer deg derfor i dem og deres liv og vis dem at du er engasjert og interessert i det de holder på med på skolen. Ja, også grammatikken.

Ditt engasjement vil motivere elevene.

6. Ikke ta for hardt i

Når du planlegger, er det fristende å planlegge alt ned til den minste detalj, for eksempel med utgangspunkt i flotte figurer og teorier og alt annet du har lært på studiet.

Ikke gjør det! Lag heller en fornuftig plan som du kan tillate deg å avvike fra.

7. La deg inspirere av ferdig undervisningsmateriale

Bruk det gjerne, men bruk det varsomt. La deg inspirere av andre menneskers kloke tanker. Tilpass dem og gjør dem til dine egne.

8. Åpne døra di for kolleger – og besøk dem

Som ung og nyutdannet var jeg så heldig at jeg begynte å jobbe på et sted hvor mange andre nyutdannete startet samtidig. Vi ble raskt enige om å overvære hverandres undervisning, utfordre hverandre, sparre om tankene våre, ideer, konfliktløsning og mye annet.

Samtidig inviterte jeg meg selv ut for å se mine erfarne kolleger og deres undervisning, for eksempel i de klassene hvor jeg kun skulle ha to timer i uka.

Dette var gull verdt.

9. Du, barna og foreldrene er på samme lag

Det kan være vanskelig å være barn og foreldre. Tenk derfor at i dialog med barna og deres foreldre, gjør de sitt beste.

De er dine medspillere, ikke motspillere. Involver derfor foreldrene, del tankene dine med dem, informer dem om arbeidet i klassen og spør dem hvordan elevene har det sosialt og faglig.

Fortell foreldrene at deres viktigste oppgave er å gi barna den oppfatningen at de går på verdens beste skole og i verdens beste klasse.

Og selv om de kanskje er uenige en gang innimellom, invitert dem til å stille alle sine spørsmål og dele frustrasjonen sin med deg – ikke med barna deres.

10. Nyt det!

Du har fått en av verdens aller beste jobber. Vær lykkelig over at du fra nå av kommer til å påvirke og utvikle en masse skjønna barn og unge mennesker.

Verdsett det, og gjør ditt ypperste for å leve opp til det ansvaret det er å være lærer.

11. Bær over med feil

Alt kan ikke være perfekt. Verken undervisningen, elevenes oppførsel, foreldrekontakten, kollegene eller timeplanen. Eller denne listen, for den saks skyld.

Omfavn de feilene du møter og lær av dem.



NB! Dette innlegget ble først publisert på folkeskolen.dk.
Innlegget er oversatt til norsk av Paal Svendsen



Powered by Labrador CMS