18 elever deltar i Yrkes-OL

I går startet Yrkes-OL,  verdens største konkurranse i yrkesfag for ungdom. Konkurransen foregår i St.Gallen i Sveits. Norge stiller med 18 deltakere i 17 fag. I fire dager skal ungdommene konkurrere innenfor sine fagfelt.

Dommerne og de tekniske delegatene fra samtlige av deltakerlandene har allerede tilbrakt noen dager på konkurranseområdet. I dag braket det løs for deltakerne.
Norge har deltatt i World Skills Competition, eller Yrkes-OL, siden 1991. Tidligere har Norge tatt fem gull-, to sølv- og fire bronsemedaljer i fagene mekatronikk, frisørfag, elektrofag, blomsterdekoratør, servitørfag og bilfag.
 
- World Skills Competition er viktig for vekst og utvikling av yrkesutdanningen, av fagkunnskaper på et høyt plan og ikke minst fagstolthet blant unge lærlinger og fagarbeidere, mener initiativtakerne i Yrkes-OL Norge.
 
Norge søker OL i 2009
Det arbeides for å få lagt Yrkes-OL til Norge i 2009, med Rogaland fylkeskommune som vertskap.
Årsmøtet i Yrkes-OL Norge vedtok i 2002 å støtte "prosjekt Rogaland" med å få på plass en norsk søknad om arrangementet av World Skills Competition i Norge i 2009. Beslutning om arrangørland tas på generalforsamlingen til den internasjonale organisasjonen i 2004.
 
Deltakerne
Her er en listen med de norske deltakerne og bedriften de er lærling i:
Mekatronikk: Hans Rinde, Statoil ASA og Ole Jacob Vigmostad, ABB AS Robotics.
 
Sveising: Thomas Andersen, Aker Stord.
 
Bilskade: Jan Olav Refsland, Bilhuset Auto.
 
Rørlegger: Einar Nilsen, Losvar & Lampe.
 
Elektriker Tom Reidar Gilje, Sinus Elektro.
 
Maler: Lill Alice Engelsen, Malermester K. Nilsen AS.
 
Møbelsnekker: Tormod Løken, Ruud Snekkerverksted.
 
Trevaresnekker: Leif Harbo, Treprosjekt AS
 
Gullsmed: Helga Blæsterdalen, Helge Karlgård.
 
Blomsterdekoratør: Une Lian Haavik, Haavik Gartneri.
 
Frisør: Therese Behringer Haugsnes, Woxx Frisør.
 
Søm: Sylvia M.R. Denais, Sylvia Denais.
 
Konditor: Ann Jeanett Paterson, Haverstein & Voll og Baker Brun.
 
Bilmekaniker: Thomas Olav Johansen, Traasdahl AS.
 
Kokk: Vidar Fjerdrumsmoen, TFDS Hurtigruta
 
Servitør: Mona-Iren Aaheim, Kruså i Danmark.
 
Billakkering: Thomas Holtan, Odd Holtan Billakkering.