Viken fylke kan bli historie. Det skal nå være politisk flertall for å oppløse storfylket.

– Flertall for å oppløse Viken

Fem partier sier de vil stemme for oppløsning av Viken når saken kommer opp i fylkestinget i februar. Det skriver lederen for aksjonsgruppa «Oppløs Viken» på Facebook.

Publisert Sist oppdatert

Viken fylke kan bli historie. Akershus, Buskerud og Østfold vil etter all sannsynlighet gjenoppstå. For til sammen utgjør de fem partiene som mandag kveld bekreftet at de vil stemme for oppløsning av Viken fylkeskommune et politisk flertall. De fem partiene er Ap, Sp, SV, R og Frp.

Balder Alvær Olufsen er SVs gruppeleder i Viken og administrator for Facebook-gruppa «Oppløs Viken». Gruppa ble opprettet i mars i år. I et innlegg lagt ut tirsdag skriver han:

– Hurra! Vi får gjennomslag. Viken blir oppløst.

Olafsen har fått bekreftet at Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Rødt og Fremskrittspartiet alle er for å splitte opp fylket igjen. Til sammen har disse partiene 49 av 87 mandater i fylkestinget.

Fylkesrådet vil anbefale oppløsning

Olafsen takker i innlegget alle som har engasjert seg i Facebook-gruppa, en gruppe som nå har 13.880 medlemmer.

– Dette har vært med på å tvinge politikere til å lytte til folk. Tusen takk for jobben hver og en har gjort. Vi har sagt det hele veien: Tvang er et dårlig grunnlag for ekteskap, også når det kommer til fylker. Men nå er det endelig klart at det blir flertall for skilsmisse i Viken.

Olafsen er glad folket nå blir hørt.

- Tvangssammenslåing har ført til sentralisering, at makt flyttes lenger unna folk og nye fylker ingen egentlig vil ha. At Facebook-gruppen «Oppløs Viken» fikk over 10 000 medlemmer over natta sier noe om engasjementet for at makta skal ligge nært folk. I tillegg ser vi på alle meningsmålinger at et stort flertall ønsker fylket oppløst. Nå blir folket endelig hørt, sier Olafsen.

Den 17. desember sendes saken fra fylkesrådet. Der kommer de til å anbefale oppløsning.

Fremskrittspartiet bekreftet mandag kveld at de kommer til å stemme for oppløsning av Viken. På spørsmål fra Fredrikstad Blad om Frp kan komme til å endre mening etter utredningen, svarer de at «Vi har bestemt oss. Viken Frp vil stemme for oppløsning».

Powered by Labrador CMS