Sveriges utdanningsminister Anna Ekström anklages for å ha vært klar over feil i PISA-undersøkelsen.

PISA-skandalen vokser i Sverige

Den svenske utdanningsministeren, Anna Ekström, fikk torsdag skarp kritikk fra opposisjonen i Riksdagen etter Riksrevisjonens avsløring av at Sverige unntok for mange elever fra PISA-undersøkelsen i 2018.

Publisert Sist oppdatert

Den svenske utdanningsministeren, Anna Ekström, ble torsdag grillet i en høring i Riksdagen. Bakgrunnen er at den svenske Riksrevisjonen har dokumentert at Sverige unntok for mange elever fra PISA-undersøkelsen i 2018. Resultatene framsto dermed som bedre enn de i realiteten var.

Sverige unntok flest elever i verden, med 11 prosent, ifølge en granskning gjort av den svenske avisen Expressen.

Etter høringen i Riksdagen, fikk utdanningsminister Anna Ekström, fra partiet Socialdemokraterna, skarp kritikk for sin håndtering av saken av den politiske opposisjonen. De anklaget henne for å ha kjent til opplysningene på forhånd.

– Anna Ekström har valgt å stole fullt og fast på Skoverket, uttalte Kristina Axén Olin fra Moderaterna til Dagens Nyheter etter torsdagens høring i Riksdagen.

Til programmet Rapport uttalte Mats Knutson, politisk kommentator i Sveriges Televisjon (SVT): – Det mest alvorlige med denne saken, er at det i Riksrevisjonens rapport har kommet fram at regjeringen kjente til opplysningene og at de hadde denne informasjonen på et tidlig stadium. På tross av det, uttalte utdanningsministeren at det ikke var noe som tydet på at det fantes feil i Sveriges PISA-undersøkelse.

Les denne: Sveriges PISA-framgang kan bygge på falske tall

– De opplysningene som kommer fra en statsråd, skal være korrekte, påpekte han.

Knutson la til at skolespørsmål lenge har stått høyt på den politiske dagsordenen i Sverige.

– PISA-undersøkelsen er i en særstilling. Den er den viktigste kunnskapsundersøkelsen som i finnes i Sverige, uttalte han.

Den politiske opposisjonen har ikke krevd utdanningsministerens avgang. Men Knutson sier at saken sannsynligvis kommer til å føre til ytterligere granskning i Konstitusjonskomiteen i Riksdagen.

Powered by Labrador CMS