Sveriges utdanningsminister Anna Ekström har bedt om gransking av PISA-resultatene.
Sveriges utdanningsminister Anna Ekström har bedt om gransking av PISA-resultatene.

Sveriges PISA-framgang kan bygge på falske tall

De siste PISA-resultatene har vist framgang for svenske elever. Nå har den svenske avisen Expressen avslørt at utenlandsfødte elever plukkes ut av utvalget i strid med OECD-reglene. Regjeringen ber om gransking.

Publisert Sist oppdatert

De siste PISA-resultatene har vist framgang for svenske elever.

Nå har den svenske avisen Expressen avslørt at årsaken kan være at en stor andel utenlandsfødte elever ser ut til å være plukket ut av elevutvalget i Pisa-undersøkelsen, noe som er i strid med OECDs offisielle regelverk.

Det har medført at den svenske regjeringen ber om at PISA-resultatene granskes på nytt av OECD.

– Jag har aldri tidligere bedt OECD om å foreta en slik gransking, men nå har de allerede bekreftet at det kommer til å bli gjennomført en slik gransking av Sveriges PISA-resultater, uttaler utdanningsminister Anna Ekström til avisen.

Les også: – Stabile PISA-resultat er bra

Dersom reglene hadde blitt fulgt, ville de svenske PISA-resultatene vært betydelig dårligere og Sverige ville hatt tilbakegang i alle tre fag, sammenlignet med forrige PISA-måling, skriver avisen.

– Her virker det som om det er gjort grove metodefeil som systematisk har forbedret snittet. Og siden Skolverket har brukt gjennomsnittstallene til å si noe om resultatframgangen, er det skapt et alt for positivt bilde av utviklingen i svensk skole, sier Magnus Henrekson, professor i nasjonaløkonomi og forsker på svensk skoleutvikling.

Les også: Senterpartiet og SV vil ikke at norske elever skal delta i PISA

Ifølge OECDs regelverk skal elever som har hatt svensk i ett år eller mer være med på PIsa-testene. Bare elever som har hatt svensk i mindre enn ett år kan unntas.

– Dette er svært alvorlig med tanke på at resultatene skal vise hvordan svensk skole utvikler seg over tid, uttaler Henrekson.

Hvilke skoler som deltar i PISA-testene er taushetsbelagt av Skolverket. Men Expressen har likevel klart å finne fram til noen av skolene. Tre rektorer gir ulike svar på hvilke elever de har unntatt fra PISA-testen.

Ulrika Mattsson, rektor på Palmbladskolan i Uppsala, bekrefter at hennes skole har brutt OECDs regelverk og unntatt elever som har hatt svensk i mer enn ett år.

I desember i fjor, noen dager før PISA-resultatene ble publisert, pekte Skoleverket på at det kunne være for få utenlandsfødte elever i utvalget. Bakgrunnen er at Sverige unntok flest elever i hele verden, 11 prosent.

Etter Expressens avsløring ble det avholdt et møte i Skoleverket. I etterkant uttaler generaldirektør i Skolverket Peter Fredriksson at han forstår at det stilles spørsmål ved metodebruken. Men han sier han føler seg trygg på at OECD-regelverket er fulgt.

Men Liberalerna i Sverige føler seg ikke like trygge. De forlanger nå at Fredriksson forklarer seg for den svenske Riksdagen.

Powered by Labrador CMS