I mars 2018 bidro Marit Hermansen da statsministeren samlet ideer til hvordan skolene kan bli bedre til å motarbeide rasisme og diskriminering. Arkivfoto: Marianne Ruud

Marit Hermansen er død

Marit Hermansen, moren til Benjamin Hermansen, er død, etter kort tids sykeleie. Etter at sønnen ble utsatt for et rasistisk motivert drap i 2001, har hun brukt mye av sin tid på antirasistisk arbeid.

Publisert

Skoler og enkeltmennesker har gjennom en årrekke latt seg inspirere av Marit Hermansens engasjement og arbeid mot rasisme og nynazisme. Hun var selv lærer i grunnskole og arbeidet ved Lusetjern skole i Oslo.

I mars 2018 mottok hun Kongens Fortjenstmedalje under en seremoni på Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

– Det er med sorg alle vi på HL-senteret har mottatt melding om at Marit Hermansen er død, etter kort tids sykeleie. Et stort tap, uttaler direktør ved HL-senteret Guri Hjeltnes.

I sin tale ved overrekkelsen Kongens Fortjenstmedalje sa Hjeltnes:

– Gjennom ditt virke i norsk skole og i offentligheten, har du øst av din kunnskap og kompetanse. Du er en stemme som blir lyttet til, på grunn av ditt engasjement, din erfaring og kunnskap.

Videre sa hun: - Med utgangspunkt i et stort personlig tap og dyp sorg arbeidet du deg tilbake til skolen. Du har rettet blikket videre og bidratt til å sette ord på rasismen som et samfunnsproblem. Gjennom dette arbeidet, har din sorg blitt vår sorg. Din Benjamin og har også blitt «vår» Benjamin, ja det norske samfunns Benjamin.   

 

Opprettet minnefond og Benjaminprisen

I mars 2018 var Marit Hermansen tilstede i statsministerboligen. Hit var hun invitert av statsminister Erna Solberg for, sammen med andre lærere og elever, å bidra til idédugnad om hvordan man kan bekjempe diskriminering og rasisme.

I 2002 ble det opprettet et Minnefond for Benjamin på initiativ fra Marit Hermansen. Minnefondet har hvert år siden da delt ut Benjaminprisen til en skole som har arbeidet spesielt godt med å forebygge rasisme og diskriminering.

Marit Hermansen har hele tiden vært medlem i juryen. Her sitter også blant annet representanter for Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen.

 

«Glem ikke»

Drapet på Marit Hermansens sønn, Benjamin, skjedde 26. januar 2001. Benjamin, som den gangen var 15 år, pratet med en kamerat utenfor nærbutikken da to unge menn kom ut av en bil og løp mot dem. De to kameratene prøvde å stikke av. Men Benjamin ble innhentet og drept. Ole Nicolay Kvisler, Veronica Andreassen og Joe Erling Jahr ble pågrepet like etter. De tre tilhørte den nynazistiske grupperingen Boot Boys.

Jahr, Kvisler og Andreassen ble dømt til henholdsvis 18, 17 og 3 års fengsel for drapet. Lagmannsretten fant det helt klart at drapet skjedde helt uprovosert, og at Benjamin Hermansen ble forfulgt, angrepet og drept på grunn av hudfargen. Han ble gravlagt 6. februar 2001.

1. november 2002 ble en byste av Benjamin avduket på stedet der han ble drept, med teksten «Glem ikke». Ideen kom fra vennene hans på Holmlia. Påtroppende Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg, daværende utdanningsminister Kristin Clemet og daværende biskop Gunnar Stålsett var blant de frammøtte ved minnestunden.

Den 26. januar 2011, på dagen ti år etter drapet, gikk over 5000 mennesker i fakkeltog fra Youngstorget. Statsminister Jens Stoltenberg holdt tale. 

 

Powered by Labrador CMS