Flere søkere til helse- og oppvekstfag

Antall søkere til videregående opplæring går ned, men flere søker seg til helse- og omsorgsfag, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet.

I 2017 har 208.920 søkt videregående opplæring, noe som er 1.731 færre enn i 2016. Den prosentvise nedgangen er størst for søkere til vg1. 73.707 elever har søkt plass på videregående skole (vg1) fra høsten 2017. Det er en nedgang på 1.899 elever sammenlignet med året før, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet.

Av årets søkere har 52 prosent søkt seg til ett av de studieforberedende utdanningsprogrammene, mens 48 prosent velger yrkesfag.

Størst økning

Helse- og oppvekstfag er det yrkesfaglige utdanningsprogrammet med størst økning i søkertall både på vg1, vg2 og læreplass. I år har 23.198 elever søkt plass, noe som er en økning på 758 elever (3 prosent) sammenlignet med 2016.

– Til tross for at det er færre søkere i årets elevkull, ser vi at stadig flere søker helsefag. Det kan virke som at elevene har tatt innover seg at det er et stort behov for helsefagarbeidere de neste årene, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Hege Nilssen.

Økningen i antall søkere til helse- og oppvekstfag gleder kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Norge kommer til å trenge mange fagarbeidere fremover, særlig innen helsesektoren. Derfor er jeg glad for at mange elever søker yrkesfag og at flere tar helsefag, sier kunnskapsministeren.

Lover læreplasser

Størst nedgang av søkere har teknikk og industriell produksjon med 924 færre elever, noe som tilsvarer en nedgang på 6 prosent.

19.966 elever søker om læreplass. Det er en økning på 326 elever sammenlignet med fjoråret. Nesten halvparten av denne økningen er elever som søker om læreplass innenfor helse- og oppvekstfag.

– Nå må vi sammen med partene i arbeidslivet og fylkene skaffe nok læreplasser, så flere fullfører fagbrevet, sier Røe Isaksen. (©NTB) 

Powered by Labrador CMS