- SV kan få gjennomslag for norm om lærertetthet

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, mener det ikke er urealistisk for SV å få gjennomslag for kravet om økt lærertetthet.

Publisert

Fredag startet Sosialistisk Venstrepartis (SV) landsmøte på Gardermoen. Partileder Audun Lysbakken sa i sin tale til landsmøtet at flere lærere er det aller viktigste for å skape en enda bedre skole.

- I dag er mange klasserom overfylte. Det betyr rett og slett for lite tid til hvert enkelt barn. Skolene må ha nok lærere til å kunne lage små grupper når det trengs, eller ha flere lærere i en stor gruppe når det er det som er lurt. Skolen skal handle om ungene, da må det være nok tid og oppmerksomhet til hvert enkelt barn, sa Lysbakken i talen fredag.

SV vil gi elevene «en garanti om at det skal være maksimalt 15 elever pr lærer på første til fjerde trinn, og maks tjue på femte til tiende».

 

- Troverdig på kravet om en nasjonal norm for lærertetthet

SVs landsstyre skal denne helgen behandle forslag til fire hovedkrav de vil stille for å støtte en ny regjering. I innstillingen fra landsstyret er det disse fire betingelsene, ifølge NTB:

* Nei til oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja samt trekke oljefondets investeringer ut av fossil energi.

* Økt barnetrygd.

* Profittfri drift av private tilbud innen barnehage, barnevern og asylmottak.

* Nasjonal lærernorm på maks 15 elever i småskolen og maks 20 fra 5. til 10. trinn.

Lars Nehru Sand er politisk kommentator i NRK nyheter. Han mener SV har troverdighet på sitt krav om en nasjonal norm for lærertetthet.

- Det er et av hovedkravene som er offensivt, men som ikke er urealistisk å få gjennomslag for. Det er et tøft krav, og det er nok mer sannsynlig å få gjennomslag for det enn for eksempel kravet om å forby profitt i velferdstjenester, sier Nehru Sand til Utdanningsnytt.no. 

- Er det dristig eller dumdristig å gå ut så hardt med slike krav?

- ­Det er ikke dumdristig, men SV satser høyt, og det er ikke sikkert at de treffer. Samtidig representerer det noe nytt i norsk politikk når de går ut med krav for å støtte et eventuelt regjeringssamarbeid. Det å innsnevre valgkampen til disse fire kravene, det har ingen gjort før, sier Nehru Sand.

 

Sier SV hadde større eierskap til skole før

Han sier at SV har et svakere eierskap til skole- og utdanningspolitikken enn de burde ha.

- Ved inngangen til 2000-tallet var SV et skoleparti, og de fikk gjennomslag for full barnehagedekning. Men siden da har SV blitt utfordret av andre partier på utdannings- og klima og miljøfronten, og Høyre og Venstre har fått større eierskap til skole- og utdanningsfeltet, sier Nehru Sand.

Han tror likevel det er et stort nok politisk rom til venstre for Ap til at SV kan vokse seg over sperregrensa.

 

Høyre og Venstre har økt

Undersøkelser som blant annet valgforsker Bernt Aardal har gjort, viser at SV har mistet sitt sakseierskap til skole- og utdanningspolitikk. I 2001 mente 27 prosent av velgerne at SV var best på dette saksfeltet, mens andelen i 2013 var 10 prosent. På samme tid har andelen velgere som syns Venstre eller Høyre har best skole- og utdanningspolitikk økt. I 2001 syns to prosent av velgerne at Venstre var best på feltet, mens det hadde økt til ni prosent i 2013. På samme tid økte andel velgere som syns Høyre har best skole- og utdanningspolitikk fra 28 til 35 prosent.

- SV har mindre eierskap til feltet enn før, men de har fortsatt en del velgere som velger dem på grunn av skole- og utdanningspolitikken. For de som stemmer på SV, så er som regel skole og miljø viktig, sier Aardal til Utdanningsnytt.no.

Også Aardal sier at SV har blitt utfordret på skole- og utdanningspolitikken, og på miljøfronten av Miljøpartiet De Grønne (MDG).

- I 2013 og i 2015 ser vi for eksempel at SV fikk stor konkurranse fra MDG på miljøfronten. SV er i en liten klemme der, hvor de må finne ut hvordan de skal skille seg ut fra MDG, sier Aardal.

 

Uenig i fremstillingen

Audun Lysbakken er uenig i fremstillingen av SVs eierskap til utdannings- og skolepolitikken.

- Det er en større andel velgere som mener SV har den beste skole- og utdanningspolitikken enn som sier de vil stemme SV, så det viser helt klart at vi har troverdighet i skolepolitikken, sier Lysbakken til Utdanningsnytt.no.

 

- Hvordan vil du vekte kravet om norm om lærertetthet opp mot de fire andre kravene til å støtte et nytt regjeringssamarbeid?

- Alle de fire kravene er like viktige, sier Lysbakken.

 

Han sier SV vil stå på for en norm om lærertetthet, og peker også på at partiet har krevd en tillitsreform i skoleverket.

- Hvis lærerne skal ha tid og mulighet til å følge opp hver enkelt elev, må de også få tillit til å gjøre jobben sin. Lærerne bruker altfor mye tid på å måle, fylle ut skjemaer, teste og rapportere. Nok er nok, sier lærerne. Nå er det på tide at de blir hørt, sa Lysbakken i talen sin fredag.

 

 

Powered by Labrador CMS