Landets første private yrkesskole åpner i Bergen

Landets første private yrkesskole åpner i Bergen trolig neste høst, melder NRK.

Kunnskapsdepartementet har godkjent at entreprenørbedrifter på Vestlandet kan starte en yrkesfaglig friskole i Bergen, skriver  NRK.

Skolen kan ha opptil 60 elever på hvert av trinnene VG1 bygg- og anleggsteknikk og VG2 byggteknikk, og den skal ligge sentralt i Bergen. Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) i Hordaland og Sogn og Fjordane, som står bak prosjektet, håper at dørene kan åpne neste høst.

Stort behov

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener behovet for yrkesskoler er stort. Dersom ikke flere velger yrkesfag – og fullfører- vil det ifølge ham mangle 90.000 fagarbeidere i 2030. Han mener det vil dukke opp flere private yrkesskoler framover.

– Det er fordi behovet er så stort og vi ønsker flere friskoler for yrkesfag som et supplement til det offentlige tilbudet. Men det forutsetter selvsagt at vi ikke går tilbake til den gamle loven som sa at slike skoler var forbudt, sier Røe Isaksen til kanalen.

Utvalgsleder for opplæring og helse i Hordaland fylkeskommune, Emil Gadolin (Ap), er sterkt kritisk til avgjørelsen og mener dette er «en ren ideologisk kamp fra høyresiden».

– De vil ha flere privatskoler i Norge, på bekostning av den offentlige fellesskolen. Jeg er redd for denne utviklingen, sier Gadolin i en kommentar til NTB.

– Ideologisk løp

Han peker både på at Utdanningsdirektoratet avslo søknaden til privatskolen fordi det ville få negative konsekvenser for den offentlige skolen, og at i høringsrunden var både Hordaland fylkeskommune og byggebransjen totalt sett klart negative til søknaden.

– Dette velger kunnskapsministeren å se bort ifra, han overkjører sine egne fagfolk og kjører heller et ideologisk løp. Det er ikke tvil om at en slik privatskole som dette vil sette offentlige satsinger innenfor bygg- og anlegg i fare, mener Gadolin.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS