Ledige plasser ved 37 mastertilbud for lærere

Restplasslisten fra Samordnet opptak er lagt ut. Der finner en 38 mastertilbud som har ledige plasser, 37 av disse er lærerutdanninger.

Publisert

Fra og med i høst må alle som skal utdanne seg til lærer ta ett femårig masterstudie. Hvor mange ledige plasser det er ved de ulike studiestedene er det ikke lagt ut tall på.

Hele overiskten har Samordnet opptak.

Lektor og barnehagelærer øker

Det er flere søkere som har fått tilbud om studieplass ved lærerutdanningene i år enn i fjor, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding. I alt er det gitt studietilbud til 556 flere søkere enn i fjor. Totalt er det gitt tilbud til 10 215 søkere til lærerutdanningene. Det er lektorutdanningen og barnehagelærer-utdanningen som har størst økning. 

– Det er stort behov for lærere med god kompetanse i skole og barnehage, og regjeringen satser derfor på å utdanne flere. Selv om det er flere som får tilbud, så er det fortsatt behov for å øke rekrutteringen. Det gjelder spesielt for grunnskolelærerutdanningen for 1. til 7. klasse og til lærerutdanningene i Nord-Norge, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

For å øke rekrutteringen har regjeringen innført ordninger som for enkelte studenter kan bety en halvering av studielånet når de begynner som lærere.
− I tillegg har regjeringen tatt flere grep for å styrke utdanningen av fremtidige lærere. Fra høsten starter den nye masterutdanningen for alle som vil bli lærere i barne- og ungdomsskolen. At lærerutdanningene blir en mastergrad betyr også at startlønnen øker, sier Røe Isaksen. 

 

Klar for master

3 688 søkere har fått tilbud om å starte på grunnskolelærerutdanningen for 1–7 trinn og 5–10 trinn. Pedagogstudentene er fornøyd med at lærerutdanningen har blitt en masterutdanning.

 

– Vi har jobbet for masterutdanning for grunnskolelærere lenge, og vi er glade for å se at det er mange som har søkt seg til disse utdanningene, sier leder av Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, Hedda Eia Vestad.

– Søkningen viser at studentene er klare for masterutdanning, og nå gleder vi oss til å følge de nye utdanningene tett, sier Eia Vestad, som også er fornøyd med at det er en økning i søkerne som har fått tilbud om plass på barnehagelærerutdanningen og lektorutdanningen.

 

Ønsker snittkrav på 40 skolepoeng

I år er det 486 studenter som har fått betinget opptak til grunnskolelærer- og lektorutdanningen. Det betyr at det må bestå matematikkeksamen etter et forkurs på grunn av Regjeringens innføring av karakterkrav i matematikk. Dette skaper usikkerhet om hvor mange studenter som endelig får plass.

– I fjor var det dårlige erfaringer med dette forkurset og høy strykprosent. Vi er derfor spente på hvor mange som i år vil bestå eksamen og få opptak til utdanningen, sier Eia Vestad

Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet ønsker et snittkrav for å komme inn på de fleste lærerutdanningene. Vi mener at Regjeringen bruker feil metode å sikre at vi får gode lærere i fremtiden, ved å stille spesielle karakterkrav kun i matematikk.

– Regjeringen bommer, vi mener det ville vært mye klokere å stille et krav om snitt på 40 skolepoeng, enn å trekke ut karakterkrav kun i enkeltfaget matematikk, sier leder Hedda Eia Vestad.

 

 

Powered by Labrador CMS