Kunnskapsdepartementet åpner tilsyn med Westerdals

– Vi vil være sikre på at alle lover og regler blir fulgt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Kunnskapsdepartementet (KD) varsler nå tilsyn med skolen.

Private høyskoler er en viktig del av utdanningstilbudet, og statstilskudd og studentenes egenbetaling skal komme studentene til gode. Private høyskoler som mottar statstilskudd, har derfor ikke anledning til å ta ut utbytte eller på andre måter ta ut verdier fra skoledriften, verken til eierne eller andre nærstående, uttaler KD i en pressemelding.

Fakta: Tilsyn med Westerdals

Kunnskapsdepartementet åpner tilsyn med Westerdals, og ber blant annet om:

  • Beskrivelse av hvilke posisjoner eierne og deres nærstående har i de ulike selskapene i Anthon B. Nilsen-konsernet.
  • En beskrivelse av alle selskapstransaksjoner og fusjoner fra 2010 til 2016 i selskapsstrukturen rundt Westerdals Oslo School of Arts Communication and Technology.
  • Oversikt over omfanget av ulike typer transaksjoner, særlig transaksjoner med nærstående.
  • Beskrivelse for prising av intern handel mellom skolen og nærstående, inkludert prising av lån, leieavtaler, kjøp og salg m.v.
  • Kontrakter gjeldende mellom skolen og dens nærstående i perioden 2013-2015. 

 

Fakta om Westerdals-saken

Startet med avsløringer i Dagens Næringsliv i fjor høst.

Kunnskapsdepartementet anmeldte den private høyskolen Westerdals Oslo ACT og krever totalt 56 millioner kroner tilbakebetalt.

Skolens forløper, Westerdals School of Communications (WSoC), skal ha gitt myndighetene uriktige opplysninger som utløste urettmessig statsstøtte, studielån og stipend i årene 2002 til 2012.

Økokrim siktet 10. mai 2016 Westerdals Oslo ACT for grovt bedrageri på 35 millioner kroner for å ha gitt uriktige opplysninger om tre studielinjer.

Tidligere studenter ved WSoC mener de har betalt for mye skolepenger og vil ha pengene tilbake.

Dagens ledelse ved Westerdals Oslo ACT har ikke innrømmet ansvar for å imøtekomme kravet, men tilbød 27. april å tilbakebetale deler av beløpet.

12 timer før fristen gikk ut hadde 700 tidligere elever takket ja til tilbudet fra skolen.

Departementet mener også en transaksjon på over 100 millioner kroner fra Westerdals og to andre skoler i Anthon B Nilsen-konsernet var ulovlig, men har ikke anmeldt forholdet siden pengene er tilbakebetalt.

Drøyt 500 tidligere elever ved Westerdals krever totalt 31,2 millioner fra privatskolen. Stevningen ble levert Oslo tingrett mandag 19. september.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varsler nå tilsyn i Westerdals og andre private utdanningsaktører.

(©NTB)

− Vi vil kontrollere om handel med varer og tjenester og finansielle transaksjoner blir gjort slik loven krever. Vi vil også se nærmere på om fusjoner og andre omorganiseringer er i tråd med lovens krav om at skoler som får statstilskudd ikke kan gi økonomisk utbytte, sier Røe Isaksen.

 

KD har fått kritikk

Selv om KD varsler et bredt tilsyn, betyr ikke det at det foreligger en konkret mistanke om lovbrudd for alle forholdene som skal undersøkes.

− Dagens Westerdals ble opprettet gjennom en rekke transaksjoner og høyskolen har hatt handel med nærstående. Derfor vil vi se nærmere på det, sier han.

Kunnskapsdepartementet vil særlig se på transaksjoner med nærstående. I tilsynet er nærstående definert som personer, virksomheter og andre typer organisasjoner som direkte eller indirekte har en relasjon til høyskolen på en måte som kan skape usikkerhet om handelen eller transaksjonen skjer på markedsmessige vilkår.

Kunnskapsdepartementet har fått kritikk for at tilsynet med private høyskoler og fagskoler ikke har vært gjennomført på en god nok måte, og det er nå opprettet en egen tilsynsenhet i departementet. Denne enheten skal nå føre tilsyn med skolen.

− Tilsynsenheten har fått tilført ressurser slik at vi skal kunne følge opp de private høyskolene og fagskolene bedre. Formålet er å finne ut om høyskolen følger reglene, slik at pengene kommer studentene til gode. Hvis vi avdekker feil, må disse rettes opp, sier kunnskapsministeren.

 

Grundige undersøkelser

Dagens Næringsliv skrev høsten 2015 flere artikler om Anthon B. Nilsen-konsernet, som blant annet eier den private høyskolen. Her kom det frem opplysninger som tydet på at den tidligere skolen Westerdals School of Communication, som er en del av den nye høyskolen, hadde mottatt statstilskudd for et utdanningstilbud som den ikke hadde godkjenning for.

I etterkant har Kunnskapsdepartementet gjort en rekke grundige undersøkelser i saken. Det har ført til at departementet krever tilbake 34, 8 millioner kroner i statstilskudd som skolen aldri skulle ha fått utbetalt, og utelukker ikke at det kan komme flere tilbakebetalingskrav senere. 

Departementet krever også 21 millioner kroner i erstatning fra høyskolen fordi elever har fått studiestøtte som de ikke hadde krav på. Departementet har anmeldt flere forhold ved Westerdals til Økokrim.

 

Ser på fusjonen

I 2014 ble tre skoler i Anthon B. Nilsen- konsernet fusjonert til en ny høyskole, Westerdals Oslo School of Arts Communication and Technology. Departementet mener at fusjonen og transaksjonene som ble gjort i den forbindelse, innebar en overføring av verdier som er i strid med forbudet om å overføre statlige midler til eier eller nærstående.

− Vi har arbeidet med denne saken over lang tid, og høyskolen har bidratt med å svare på våre spørsmål. Frem til nå har vi fulgt opp en rekke enkeltsaker, men nå vil vi gjøre et mer helhetlig tilsyn for å få en bedre oversikt over ulike transaksjoner og organisasjonsendringer. Denne måten å jobbe på er et resultat av at vi har en ny og mer slagkraftig tilsynsenhet, sier statsråden.

Powered by Labrador CMS