– Nasjonale regler som sier at ansiktet skal være fullt ut synlig i skoler og utdanning, er i praksis det samme som å forby å dekke til ansiktet, hevder Torbjørn Røe Isaksen (H). Arkivfoto: Jørgen Jelstad

Isaksen er usikker på om han vil ha nikabforbud

Innføring av et nasjonalt forbud mot å dekke til ansiktet i barnehager, skoler og på universitet skal i dag opp i Stortinget. Arbeiderpartiet vil ha regler. Regjeringen har ikke bestemt seg.

Publisert

Det finnes i dag ingen lovhjemmel for å forby bruk av heldekkende ansiktsplagg i skolen. Men Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de grønne ønsker seg nasjonale regler. Stortingsrepresentantene Trond Giske (Ap), Marianne Aasen (Ap) og Rasmus Hansson (MDG) har derfor levert inn et representantforslag.

Dette sier kunnskapsministeren i et skriftlig svar:

– Forslagstillerne ber regjeringen på egnet måte utarbeide og eventuelt foreslå nasjonale regler som sikrer at elevers, studenters og læreres ansikter skal være fullt ut synlige i skolene og på universiteter og høyskoler. Forslagstillerne understreker at forslaget ikke innebærer et nasjonalt forbud mot heldekkende ansiktsplagg, men nasjonale regler som sier at i skoler og utdanning i Norge skal ansiktet være fullt synlig.

 

Ser ingen forskjell på forbud og nasjonale regler

Men kunnskapsministeren ser ingen forskjell på Ap’s og MDG’s forslag om nasjonale regler og et forbud:

– Nasjonale regler som sier at ansiktet skal være fullt ut synlig i skoler og utdanning, er i praksis det samme som å forby å dekke til ansiktet, hevder Isaksen.

Videre sier han: – Et forbud mot å dekke til ansiktet vil ramme alle former for plagg som dekker ansiktet, både nikab og burka, og for eksempel lue som brukes i kombinasjon med skjerf som dekker ansiktet.

 

Kan være i strid med privatpersoners handlefrihet

– Et forbud mot å dekke til ansiktet, så vel som et påbud om å vise ansiktet, betyr en begrensning i privatpersoners handlefrihet.

Legalitetsprinsippet forutsetter at slike forbud eller påbud har en klar hjemmel i lov. Nasjonale regler om å vise ansiktet må derfor være fastsatt i lov eller i en forskrift med hjemmel i lov. Reglene må dessuten være tilstrekkelig presise og tilgjengelige for dem de gjelder. Vi har per i dag ikke lovhjemmel til slike nasjonale regler.

 

Vil vurdere om lovforbud strider med folkeretten

– Dagens ordning har etter min vurdering fungert tilfredsstillende. Jeg er likevel enig med forslagsstillerne i at det kan være hensiktsmessig med felles nasjonale regler på dette området.

Men før han tar en endelig avgjørelse, skal Isaksen sende et forslag på høring tidlig i 2017.

– Vi må vurdere om bruk av heldekkende ansiktsplagg som nikab og burka kan tenkes å falle inn under vernet av religionsfriheten. Felles nasjonale regler om ikke å dekke til ansiktet i barnehager, skoler og høyere utdanning må dessuten ikke komme i konflikt med Norges folkerettslige forpliktelser, understreker han.

 

Lokale forbud kan innføres

Saken har prinsipielle og juridiske sider som må utredes før et forslag kan sendes på høring. Kunnskapsdepartementet er derfor i gang med å lage en utredning om hva som bør gjøres i hele utdanningsløpet, fra barnehage til skoler, universiteter og høyskoler.

Isaksen minner om at det i dag er anledning til å fastsette lokale forbud mot bruk av heldekkende ansiktsplagg i skolens ordensreglement. Også universiteter og høyskoler kan vedta lokale forbud ved sine læresteder. Forbud må være generelt utformet og saklig begrunnet. Enkelte læresteder har innført slike generelle forbud for eksempel ut fra hensynet til tilstrekkelig god kommunikasjon i læresituasjonen.

 

Powered by Labrador CMS