Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener praksisfeltet får innflytelse i arbeidet med ny rammeplan for barnehagen. Arbeidet bygger på overordnede føringer fra stortingsmeldingen «Tid for lek og læring — Bedre innhold i barnehagen». Arkivfoto: Tom-Egil Jensen

Røe Isaksen mener praksisfeltet får innflytelse i arbeidet med ny rammeplan for barnehagen

Når den nye rammeplanen for barnehagen trer i kraft neste høst, har praksisfeltet og forskningsmiljøer fått si sitt, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Publisert

For to uker siden stilte Audun Lysbakken (SV) spørsmål til statsråden om «barnehagen er tjent med at et nytt forslag til rammeplan utarbeides uten representasjon fra praksisfeltet eller ledende forskningsmiljøer på området?»

 

Har fått innspill

Spørsmålet ble stilt etter at Lysbakken ble gjort oppmerksom på problemstillingen gjennom en artikkel på utdanningsnytt.no. I denne artikkelen framkommer det  at det er kunnskapsdepartementet som selv skal lage den nye rammeplanen, uten å nedsette et faglig utvalg.

Mandag denne uken svarte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Lysbakken med at regjeringen har lagt opp til å involvere representanter «både fra praksisfeltet, fra forskningsfeltet og fra sentrale organisasjoner i utviklingsprosessen».

Statsråden viser til at det i 2013 ble oppnevnt en ekstern rammeplangruppe som laget et utkast til revidert rammeplan for barnehagen.

– Gruppens delutkast ble offentliggjort på Utdanningsdirektoratets hjemmesider, og en rekke organisasjoner og institusjoner kom med innspill, skriver Røe Isaksen i svaret til Lysbakken.

 

– Leses og kommenteres av en rekke fagpersoner

Videre uttaler statsråden at det i løpet av våren vil bli arrangert seminarer der representanter for fagmiljøer og fra praksisfeltet inviteres til å belyse sentrale temaer i barnehagens innhold.

– Det er oppnevnt en referansegruppe med representanter fra sentrale organisasjoner og aktører i barnehagesektoren, skriver Røe Isaksen.

Her er resten av svaret fra statsråden:

«Det er planlagt at et utkast til rammeplan i tre omganger skal leses og kommenteres av en rekke fagpersoner, fagmiljøer og organisasjoner før departementet utarbeider endelig forslag til ny rammeplan. Dette forslaget skal sendes på offentlig høring. I løpet av høringsperioden fra oktober 2016 til januar 2017 vil fylkesmennene få i oppdrag å arrangere høringsseminarer for barnehageansatte, eiere, kommuner og andre aktører som vil bli berørt av innholdet i ny rammeplan. Departementet vil deretter gjennomgå høringsuttalelser og bearbeide rammeplanforslaget før det fastsettes ny rammeplan som forskrift til barnehageloven.

Jeg ser frem til Stortingets behandling av meldingen som gir føringer for innholdet i ny rammeplan, og jeg vil understreke at formåls- og innholdsbestemmelsene som Stortinget tidligere har vedtatt, ligger fast».

 

På Stortinget.no finner du både spørsmål og svar

Powered by Labrador CMS