Tema for verdens miljødag er luftforurensning. Bildet er fra klimastreiken i mars i Trondheim . Arkivfoto: Trondheim Natur og Ungdom
Tema for verdens miljødag er luftforurensning. Bildet er fra klimastreiken i mars i Trondheim . Arkivfoto: Trondheim Natur og Ungdom

Luftforurensing er tema for verdens miljødag

I dag er det verdens miljødag og årets tema er luftforurensing. Mens bompengedebatten går for fullt i Norge, melder Verdens Helseorganisasjon (WHO) at syv millioner mennesker dør hvert år av luftforurensning.

Publisert

Aller verst er det i Asia. Av de syv millionene som dør hvert år, bor tre millioner der. Kina er i 2019 vertskap for hovedmarkeringen. Fokus er på Asias storbyer, som har store problemer med luftforurensning.

Samtidig er det målt at over 90 prosent av verdens befolkning bor på steder hvor luftkvaliteten er dårligere enn WHOs standarder. Det betyr at dette også i høyeste grad er et globalt problem, skriver FN-sambandet på sine sider.

FNs bærekraftsmål nummer 13 handler om å stanse klimaendringene. Bærekraftsmål nummer 11 handler om å forbedre byer og samfunn, mens bærekraftsmål nummer 15 handler om å ta vare på livet på land. Å redusere og fjerne luftforurensingen er en del av alle disse tre målene.

 

Elevenes miljøkrav opp i stortinget i morgen

Under klimastreiken 24. mai ble det overlevert en kravliste fra de klimastreikende elevene til statsminister Erna Solberg (H). I morgen har SV og Miljøpartiet De Grønne fremmet en sak i Stortinget der de vil at det skal voteres over noen av kravene fra de klimastreikende.

Innstillingen fra energi- og miljøkomiteen på Stortinget er nå klar. Med unntak av SV og MDG, får klimastreikende elever ingen støtte.

– Stortingsflertallet vender ryggen til over 40 000 ungdommer som har deltatt i klimastreiken. Det er sjokkerende at de ikke vil gi titusenvis av skolestreikende elever ett eneste nytt klimatiltak, sier leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord, i en pressemelding. 

Verdens miljødag markeres 5. juni hvert år. Dagen ble etablert i 1972 for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål.

I Norge skjer det i dag en rekke lokale markeringer av dagen. Miljøagentene, som er barnas miljøorganisasjon, er med på å markere dagen lokalt på flere steder.

Powered by Labrador CMS