Årets lokale forhandlinger er avlyst.
Årets lokale forhandlinger er avlyst.

Årets lokale forhandlinger avlyst

Natt til onsdag kom partene i kommune-oppgjøret til enighet. Men med så liten pott til fordeling blir det heller ikke lokaloppgjør.

Publisert Sist oppdatert

– Partene er enige om å avlyse årets lokale forhandlinger, sier Steffen Handal, leder for Utdanningsforbundet og forhandlingsleder for Unio kommune.

Natt til onsdag ble de fleste partene enige i årets kommuneoppgjør. Oppgjøret har en ramme på 1,7 prosent, som er det samme som resultatet i frontfaget. Tilleggene gis med virkning fra 1. september og betyr at alle Unios grupper i KS som er omfattet av garantilønnstabellen får lønnstillegg på mellom 1400 og 1900 kroner.

Med en så liten pengepott til fordeling er partene dessuten enige i at de lokale lønnsforhandlingene avlyses i år. Utdanningsforbundet vil helst at det også skal gjelde for oppgjørene i fremtiden.

– Det er vår politikk, men hva som skjer ved neste oppgjør er ikke avtalt. Det blir en del av forhandlingene da, sier Handal.

– Fornuftig

I 2018 kom også en rapport som konkluderte med at lokale lønnstillegg ikke motiverer lærere.

Bente Ingeborg Myrtveit, leder i UDF Bergen var en av dem som tok til orde for å avlyse de lokale forhandlingene før årets forhandlinger. Myrtveit mener lokale pottforhandlinger ofte fører til en dragkamp mellom de ulike yrkesgruppene og fagforeningene om pengene i potten. Og den kampen har lærere tidvis kommet dårlig ut av, sier hun.

Thomas Nordgård, leder i Utdanningsforbundet Troms og Finnmark, har også tidligere flagget motstanden mot de lokale oppgjørene. Han sier årets avgjørelse er fornuftig, og håper det også blir slik i fortsettelsen.

- Det er egentlig bare et lyspunkt i dette oppgjøret. Og det er at det ikke blir lokale forhandlinger, sier Nordgård.

Powered by Labrador CMS