Bob Dylan på scenen under The Hop Festival i Kent i Storbritannia 30. juni 2012. Foto: Ki Price / Reuters / NTBscanpix

Bob Dylan får Nobelprisen i litteratur

Den amerikanske tekstforfatteren Bob Dylan (75) tildeles nobelprisen i litteratur i år.

Dylan får Nobels litteraturpris for å ha skapt nye poetiske uttrykk innenfor amerikansk sangtradisjon, opplyser Sara Danius fra Svenska Akademien i Börshuset i Stockholm da hun kunngjorde prisvinneren.

Prisvinneren får ta imot nobelprisen i Stockholms konserthus 10. desember. Bob Dylan ble første gang offisielt nominert til den høythengende nobelprisen i litteratur i 1997, og har siden blitt renominert hvert år.

Valget av rockpoeten i år kom imidlertid svært overraskende fra Svenska Akademien. Kunngjøringen av prisvinneren ble i år én uke forsinket, noe som førte til rykter om at det var stor uenighet innen Svenska Akademien. Det er også blitt spekulert på om vinneren kunnen være politisk kontroversiell.

Bob Dylan har i mange år vært nevnt som mulig kandidat, men få har ansett ham som en seriøs kandidat til nobelprisen i litteratur.

Blant de heteste tipsene i år var den syriske poeten Adonis og den kenyanske forfatteren Ngugi wa Thiong'o. Begge har også vært blant favorittene tidligere år. Også norske Jon Fosse har vært nevnt i spekulasjonene.  (©NTB)

 

Powered by Labrador CMS