Legger ned og flytter flere skoletilbud i Troms

Så godt som alle videregående skoler i Troms fylke vil bli berørt av omleggingen som fylkesråden for utdanning har foreslått. – Dette kommer som et sjokk, sier fylkeslederen i Utdanningsforbundet.

Denne uken presenterte Magnus Mæland (H), fylkesråd for utdanning i Troms og fylkesrådsleder Pia Svensgaard (Ap) forslaget til opplæringstilbud for skoleåret 2014-2015. Disse innebærer en omfattende nedlegging og sentralisering av tilbudene (se faktaboks).

Fra neste skoleår vil for eksempel alle opptak til første år på idrettsfag utenfor Tromsø bli lagt ned. Alt av idrettsfag (utenom landslinjer) sentraliseres til Tromsdalen videregående skole i Tromsø.

Musikk, dans og drama på Heggen videregående skole i Harstad legges ned og flyttes til Kongsbakken i Tromsø. Landbruk og gartnernæring legges ned og må kjøpes i andre fylker.

De «blå» (maritime) fagene legges samles til ett sted, Senja videregående skole, og blir da lagt ned på både Rå og Skjervøy.

Restaurant- og matfag i Nordkjosbotn legges ned. Service og samferdsel ved Sjøvegan videregående skole blir også avviklet.

Tilbudet på medier og kommunikasjon blir sterkt redusert, med bare 30 nye plasser på første videregående trinn fra 2014-2015.

Kilde: Nordlys

– Vi er forberedt på sterke reaksjoner. Og jeg tror det kan bli mye uro og utrygghet på skolesektoren de nærmeste årene, sier Mæland til Nordlys.

 

– Enorm sentralisering

Bakgrunnen for forslaget er store behov for innsparinger i økonomien. En av endringene som er foreslått er å legge ned idrettsfaglinjer utenfor Tromsø, slik at det eneste tilbudet vil være i Tromsdalen.

Skoler som blir berørt på et eller annet vis er: Bardufoss Høgtun, Nord-Troms videregående skole (Nordreisa og Skjervøy), Rå videregående skole i Kvæfjord, Sjøvegan, Heggen, Breivika, Stangnes, Senja, Breivang og Tromsdalen videregående skole. Landslinjer, som for eksempel skilinja i Nordreisa, blir ikke berørt.

Leder i Utdanningsforbundet i Troms, Thomas Nordgård, sier til avisa at han reagerer sterkt på fylkesrådets forslag.

– Jeg er sterkt uenig i hvor kuttene tas og mener dette er grunnleggende urettferdig mot skoleelevene i Troms. Jeg tror også dette vil medføre større frafall i videregående skole i Troms, sier Nordahl. Han legger til at forslaget kommer som et sjokk.

Også Troms Senterungdom reagerer på forslaget. De mener dette vil føre til en enorm sentralisering av videregående utdanning til Tromsø.

– Det vil gå utover elevene i store deler av fylket. Troms Senterungdom kommer til å kjempe aktivt mot denne store sentraliseringen, sier Linn-Charlotte Nordahl, leder av Troms Senterungdom.

 

3000 kvadrat på 30 elever

Hun mener flere ungdommer til byen vil legge enda større press på et allerede høyt presset hybelmarked.

– Det tvinger ungdommer til å flytte til byen, men det er ikke nok boliger i Tromsø til alle sammen. Det er krise, sier hun.

En annen konsekvens av forslaget er at Skjervøy videregående skole, som har mer enn 3000 kvadratmeter med arealer, vil kunne ende opp med 30 elever på skolen.

– I praksis betyr forslaget at Skjervøy som skolested for videregående utdanning forsvinner. Det vil selvsagt ikke være mulig å drive et bygg på 3000 kvadratmeter med 30 elever, sier assisterende rektor Nils Alm til Nordlys.

Powered by Labrador CMS