Landslinjene mister øremerket tilskudd

Regjeringen vil legge det øremerkede tilskuddet til landslinjene inn i rammetilskuddet til fylkeskommunene. Forslaget støttes av Kommunenes Sentralforbund (KS). En rekke bransjeorganisasjoner, LO og Utdanningsforbundet mener det vil føre til at landsl

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å gi landslinjene tilbake 29,4 millioner, som ble kuttet i statsbudsjettet. Samtidig foreslår regjeringen å legge det tidligere øremerkede tilskuddet inn i rammetilskuddet til fylkeskommunene fra 1. august 2002. Ressursene skal dermed følge elevene som søker landslinjene på linje med gjesteelevsordningen ved de landsdekkende linjene.
 
Forslaget er identisk med konklusjonen fra det departementsoppnevnte utvalget som la fram sin rapport i april og høstet storm. De berørte fylkeskommunene som i dag har landslinjer, LO, Utdanningsforbundet og en rekke bransjeorganisasjoner, har protestert. De mener at dersom tilskuddet til landslinjene legges inn i rammetilskuddet, er det fritt for fylkeskommunene å bruke tilskuddet til andre formål. De mener at forslaget vil føre til at landslinjene forsvinner. Verst er det for de dyreste linjene, som har behov for mye utstyr.
 
Forsvarets overkommando advarer
Forsvarets overkommando, Luftforsvarsstaben, fraråder å innføre gjesteelevsordningen for flyfagutdanningen fordi den mener forslaget ikke gir den nødvendige økonomiske forutsigbarhet. Den frykter svikt i rekrutteringen, svikt i kvaliteten på utdanningen og dermed svikt i flysikkerheten. Det kan også føre til at norsk ungdom som velger flyfag, blir satt utenfor det internasjonale arbeidsmarkedet som de har tilgang til gjennom landslinjeordningen.
 
Luftforsvarsstaben peker også på at den er uteglemt som høringsinstans og kritiserer at arbeidsgruppen ikke har hatt med representanter fra næringslivet som rekrutterer personell fra landslinjene.
 
Skuffet
- Vi er veldig skuffet over regjeringens forslag om å legge tilskuddet inn i rammetilskuddet sier prosjektleder for landslinjen ved Blakstad videregående skole i Aust-Agder, Bernt Finckenhagen. - Det er helt utrolig at regjeringen gjør dette på tross av hva bransjeorganisasjonene mener, sier han og peker på at forslaget kun støttes av KS.
 
- Legges tilskuddet inn i rammetilskuddet, blir det de fylkeskommunene som har landslinjer som sitter med svarteper. Får ikke skolen nok søkere, må fylkeskommunen punge ut for å dekke underskuddet.
 
Grunnløs bekymring
- Når tilskuddet til landslinjene blir lagt inn i rammetilskuddet, vil KS' satser for gjesteelever bli fulgt, opplyser Lars Møllerud i KS. Disse reguleres i hovedsak etter de samme normalsatsene som tilskuddet til privatskoler.
 
- Jeg regner ikke med at landslinjene blir skadelidende etter omleggingen. Det er det ingen grunn til å tro med den veldige interessen det er for å bevare dem, sier Møllerud. Han legger til at han ikke tror fylkeskommunene vil vegre seg mot å sende gjesteelever til landslinjene når en ser hvor godt andre landsdekkende linjer fungerer.
  

Powered by Labrador CMS