Ber kommunene prioritere vaksine framfor smittesporing

Det er høyt press på kapasiteten for testing og smittesporing, og nå ber Helsedirektoratet kommunene prioritere vaksinasjon høyest.

Publisert Sist oppdatert

– Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er kjent med at mange kommuner nå opplever stort press grunnet økt smitte og mulighet til å teste i stedet for karantene i et åpent samfunn der mange har svært mange nærkontakter, skriver direktoratet i et brev til alle landets kommuner fredag, ifølge NTB.

Dette er prioriteringsrekkefølgen kommunen bes om å følge dersom de har kapasitetsutfordringer:

1. Vaksinasjon
2. Testing
3. Smittesporing av husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
4. Smittesporing av øvrige nærkontakter

I dag ble det satt ny smitterekord med 1415 smittede, og 44 sykehusinnleggelser siste uke.

– Vi tåler mer smitte nå fordi de eldste og de som er i risikogruppene er fullvaksinert. Men fordi mange ikke er fullvaksinert ennå, må ikke smitten bli for høy, sa helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse i dag.

Han sier videre at det er de unge som er rammet hardest av innstrammingene i samfunnet, og presiserer at det er viktig at barn og unge får leve så normalt som mulig.

– For å få det til ber jeg ikke om mye. Det virker som at meteren har blitt til desimeteren. Det er viktig å holde avstand og sørge for god håndhygiene. Og det er viktig at du holder avstand uansett hvor mange doser av vaksinen du har fått. Også fullvaksinerte kan smitte videre, selv om dette er sjelden, sa Høie.

Powered by Labrador CMS