Barnehagen i Ulvik. Smittetrykket i kommunen har økt kraftig de siste dagene.

Flere kommuner melder om utbrudd av mutant-virus i skoler og barnehager

Den engelske koronavarianten har trolig spredt seg gjennom skole og barnehage, mener ordføreren i Ulvik kommune. I Asker er det påvist tilfeller av mutert virus blant elever i skolen.

Publisert Sist oppdatert

NTB skriver at ordfører Hans Petter Thorbjørnsen i Ulvik kommune ikke vet hvor mange av de bekreftede smittetilfellene som er barn, men han vet at smitten stammer fra det miljøet. Han tror smitten har skjedd blant barna, og så har den spredt seg til de voksne.

– Voksne er flinkere enn barn til å holde avstand, det er jo en utfordring for ungene, sier han til NTB.

I en kommune på Ulviks størrelse i Italia har det oppstått et større utbrudd av den engelske koronavarianten som hovedsakelig skyldes barn som har blitt smittet og så smittet resten av familien.

Flere tilfeller av mutert virus

I helgen ble det innført strengere smitteverntiltak i Bergen og flere kommuner rundt. I Bergen, Ulvik og Kvam er skoler og barnehager på rødt nivå. Søndag ble også barne- og ungdomsskoler i Rælingen kommuner satt på høyeste tiltaksnivå.

Flere kommuner melder også nå om flere tilfeller av det muterte viruset blant barn.

I Asker fikk seks personer søndag påvist positive koronatester med britisk mutert virus i Asker. Blant de smittede er elever ved en barneskole og en ungdomsskole.

Asker kommune opplyser på sine nettsider at det dreier seg om ett enkeltstående tilfelle og fem tilfeller som er knyttet til en barneskole og en ungdomsskole i kommunen.

Kommuneoverlege Meera Grepp sier til NTB at de har god oversikt over situasjonen og kjenner smitteveiene.

– Vi følger situasjonen svært tett, og vi har et godt samarbeid med skolene. Vi vil hele tiden vurdere tiltaksnivå i samråd med FHI og eventuelt endre tiltakene dersom det blir behov for det, sier Grepp.

Etter at det er påvist 14 smittetilfeller i tilknytning til to skoler i helgen, mistenker også Nittedal kommune at det dreier seg om utbrudd med en mutert variant.

Smittetilfellene kan knyttes til Kirkeby skole og Hakadal ungdomsskole.

– Vi mistenker at det dreier seg om et utbrudd av den mer smittsomme UK-varianten, skriver kommunen i en pressemelding søndag kveld.

– Spesielt viktig å etterleve tiltak

Overlege Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet sier til VG at smitte kan spres blant unge, særlig når det er snakk om en mer smittsom variant.

– Selv om nye data fra England på denne varianten viser at barn og unge smitter videre i mindre grad enn voksne, så kan også barn og unge ha smittet andre, sier Greve-Isdahl.

– Barn og unge har mange kontakter, oftest flere enn voksne. Smitteverntiltak og etterlevelse av disse kan begrense smittespredning, og er spesielt viktig ved en mer smittsom variant, legger hun til.

Powered by Labrador CMS