Slå på tråden – slå følge på tur – slå av en prat!

Debatt: Nå står vi i en overveldende situasjon, og vi trenger noen å snakke med. Det er ikke lett å be om hjelp, men det er lett å ta imot en utstrakt hånd.

Publisert

Mer tid sammen

I dag har jeg gått tur i sola som mange andre. En slags søndagsfølelse på en merkelig lørdag. Jeg har sett vårens første løvetann, men også noe mer: en mor med en smilende datter på løpetur, en pappa med tre unger som ryddet vekk juletreet i hagen og flere vennepar på armlengdes avstand. I en bil kjørte en kollega forbi med hele familien med påskesolbriller på nesa. Han stoppet heldigvis, sveivet ned vinduet og tok seg tid til å slå av en prat. Vi var enige om at det er flott at familier nå får mer tid sammen.

Mer tid alene

Jeg gikk videre. Ja, heldigvis ikke helt alene, men med min beste venn - en leonberger på 60 kilo. Jeg har fått mer tid alene. Tidligere har jeg gått på butikken uten å måtte handle, og på kafé for å kanskje få slått av en prat. Litt trist, men sant. De siste to ukene har jeg vært i hjemmekarantene, og jeg har vært sykemeldt på grunn av en kreftoperasjon før det. Den siste uka har jeg talt ned dager til jeg kunne begynne på jobb igjen.

Mindre tid sammen

Så settes samfunnet på pause og sosiale sammenkomster avlyses. Skolene stenges, og jeg får ikke kommet inn på det kjente og kjære sporet med kollegaprat og suverene elever. Jeg skriver mye, ja, jeg skriver for livet faktisk, og med hundrevis av følgere på Instagram og Facebook som Skrivelæreren, skulle du kanskje tro at jeg ikke var ensom. Men det er nettopp det jeg har fått oppleve de siste månedene og derfor tar mot til meg og skriver denne teksten akkurat nå. For nå flyttes daglig kontakt i større grad over på nettet, og mange vil oppleve et stort savn etter å møte mennesker.

Mer tid på nettet

Jeg er ikke ensom på nettet, jeg chatter og deltar aktivt i mange grupper som elever og lærere flest. Den digitale kompetansen i skolen gjør at det ikke blir ferie fremover, men fjernundervisning og nok å gjøre. Foreldre får en unik sjanse til å både se barna sine og bli kjent med ulikt faginnhold. De får hovedansvaret for å snakke om og vise i praksis hva livsmestring betyr når hverdagen endres. De må også vise hva medborgerskap og medmenneskelighet innebærer når vi kun skal være sammen med noen få av gangen.

Mer sammen senere

Vi er vant til å se hverandre hver dag på skolen. I disse dager er sosiale medier den eneste kontakten lærere og elever får med hverandre, og vi vil merke savnet etter fellesskapet i klasserommet. Situasjonen er ukjent, og vi får ny innsikt i hva det vil si å være på egenhånd. Jeg både håper og tror at vi vil oppdage verdien av å kunne være sammen på samme sted både inne og ute.

For alle de som nå får enda mer tid alene, kan det bli vondt. Det er en overveldende situasjon og vi trenger noen å snakke med. Det gjelder unge og gamle i alle samfunnslag. Det er ikke lett å be om hjelp, men det er lett å ta imot en utstrakt hånd. Når en venn eller nabo står uanmeldt på døra og spør om du blir med på tur, eller når en du vanligvis chatter med plutselig ringer for å slå av en prat, da er det litt lettere å nikke til statsministerens oppfordring: – Ta vare på hverandre.

Klokka ringer elleve

Det må bli verre for at vi skal få det bedre, har jeg tenkt i mange år når jeg har sett hvordan kommunikasjonsformer har endret seg de siste årene. Nå står vi med begge beina i en krisesituasjon som vi ikke aner konsekvensene av annet enn at det vil få ringvirkninger i lang tid. For noen dager siden dukket følelsen fra barndommens «Bro, bro brille» opp, lettelsen over å slippe unna en runde til, og frykten for å havne i den sorte gryte. Og når du ubønnhørlig ble tatt, var det verste over da du oppdaget at du bare skal holde noen andre rundt livet og være med på et lag.

Ta vare

Vi skal ta vare på hverandre uten å kunne ta på hverandre.

Erna Solberg

Vi skal ta vare på hverandre uten å kunne ta på hverandre. Det er godt sagt og vanskelig gjort, særlig når møteplassene våre er forsvunnet over natta. Da må vi tenke nytt. Jeg ber deg huske på hvordan det var å leke Slå på ring; å stå sammen i en stor ring med klassekameratene, og håpe på å bli valgt. Du kan inkludere flest mulig i din ring av kjente og ukjente når du tar pauser fra den konstante og overveldende nyhetsstrømmen. Tre enkle råd til slutt:

  • Slå på tråden
  • Slå følge på tur
  • Slå av en prat

Teksten ble lagt ut åpent på Facebook 14.3.2020.
https://www.facebook.com/merete.henden/posts/10158250363852973

Powered by Labrador CMS