Nestleder i Pedagogstudentene, Elise Klungtveit, og resten av Unio-studentene, mener tiltaket ikke er bra nok.
Nestleder i Pedagogstudentene, Elise Klungtveit, og resten av Unio-studentene, mener tiltaket ikke er bra nok.

Pedagogstudentene er skuffet over regjeringens tilbud om å søke ekstra lån

Studenter får nå mulighet til å søke om 26 000 kroner ekstra fra Lånekassen, dersom de kan vise til tapt inntekt. Flere har allerede flyttet hjem.

Publisert Sist oppdatert

Khrono melder at regjeringen nå har fastsatt et vedtak for å sikre studentene rask tilgang til ekstra penger. Det er snakk om et ekstra lån på 26 000 kroner. I tillegg vil studentene få utbetalt stipend og lån for resten av semesteret nå i april, ifølge Khrono.

– Dette er ikke optimalt i det hele tatt. Studentene får ingenting, bare mulighet til å låne mer penger, sier Elise Klungtveit, nestleder i Pedagogstudentene til Utdanning.

I en e-post skriver også Klungtveit, på vegne av Unio-studentene, at det er helt riktig av regjeringen å legge frem tiltak nå, men at disse må komme i form av stipend og ikke lån.

– Vi har forventninger til at Stortinget nå tar ansvar for studentene. Det er vi som er beredskapen når den neste krisen treffer, derfor må dagens tiltak sikre at vi ikke mister viktige profesjonsutøvere.

Måtte flytte hjem

En stor andel av studentene jobber ved siden av. Som følge av usikkerheten rundt hvilke tiltak regjeringen ville sette igang, og at flere står uten jobb på grunn av koronakrisen, har flere studenter allerede flyttet hjem til foreldrene.

– Når jeg ikke får mulighet til å jobbe, så får jeg heller ikke mulighet til å spare penger, sier Caroline Madsen.

Caroline Madsen, barnehagelærerstudent ved Høgskolen i Bergen.
Caroline Madsen, barnehagelærerstudent ved Høgskolen i Bergen.

Hun er andreårsstudent på barnehagelærerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet, og er en av mange som nå har flyttet hjem til foreldrene sine. Med en husleie på 6000 kroner, blir lånekassestipendet på 8200 kroner snaut. Derfor har hun jobbet i en barnehage ved siden av studiene.

– Nå må jeg bo hjemme sånn at jeg kan sette av stipend og feriepenger som kommer, siden jeg til høsten skal bytte bolig. Så dette var en kjepp i hjulet, sukker hun.

Caroline anser seg likevel som en av de heldige. Hun har foreldre som kan hjelpe henne økonomisk de neste månedene.

– For de som ikke har det, må de skrape sammen det de har. Da må de kanskje bruke sparepengene sine. Jeg har ikke så mye selv, så vet ikke om hvordan det hadde gått om jeg ikke kunne flytte hjem til mamma.

– Stipend er den optimale løsningen

Arbeiderpartiet mener regjeringen burde ha gitt studentene mer stipend i stedet for å bare øke gjelden deres.

– Jeg er veldig skuffet over at regjeringen går inn for en ordning som kun gir studentene mer lån og gjeld, sier Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Torstein Tvedt Solberg om den nye hjelpepakken for studenter.

– Arbeiderpartiet har hele tiden ment at stipend er den optimale løsningen. Det er tross alt snakk om studenter som får bortfall av inntekt på grunn av krisen, da er ikke et lån godt nok, sier han ifølge NTB.

Powered by Labrador CMS