Kjell Ingolf Ropstad (33) pekes på som en mulig ny kunnskapsminister i en regjering med KrF. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG
Kjell Ingolf Ropstad (33) pekes på som en mulig ny kunnskapsminister i en regjering med KrF. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG

Kampen om departementet – KrF kan gå for kunnskapsministeren

Utdanning har snakket med tre av landets politiske redaktører. To av dem tror KrF går for kunnskapsministeren, og én spår at Kjell Inge Ropstad kan bli den nye kunnskapsministeren i en tenkt ny regjering med KrF.

Publisert

I helga ble det klart at Knut Arild Hareide går av og at det går mot en flertallsregjering for Erna Solberg.

I Fædrelandsvennen på Sørlandet er det Vidar Udjus som er politisk redaktør.

– Jeg tror KrF vil prøve å få barne- og familieministeren, minister for bistand, kunnskap og landbruk. Landbruksdepartementet kan være viktig for KrF for å vinne velgere i distriktet. Det er også spekulert i at de kan gå for justisdepartementet, men det kan være et vanskelig departement å få, sier Udjus til Utdanning.

– Hvis de går for kunnskapsministeren og får det vervet, hvem tror du kan bli kunnskapsminister?

– Jeg tror de vil gå for det departementet, i og med at lærernormen er en viktig sak for dem. Det er et viktig og synlig område for partiet, og veldig sannsynlig at de vil ønske seg det departementet. Hvis de får den ministerposten, har jeg stor tro på at Kjell Ingolf Ropstad kan ta det vervet. En mulig annen kandidat kan være Hans Olav Syversen, sier Udjus. 

Statsminister Erna Solberg (H) kommenterte i helgen at hun synes det er synd at Knut Arild Hareide går av som partileder.

 

Drømmeposten 

I Bergens Tidende er også Frøy Gudbrandsen enig i at KrF vil gå for Kunnskapsdepartementet.

– KrF må få en synlig ministerpost. De vil ikke få tre, men kunnskapsministeren har de nok veldig lyst på. Justisdepartementet har vært lansert som et mulig departement for KrF, men det tror jeg ikke er realistisk, sier Gudbrandsen til Utdanning.

Politisk redaktør i Bergens Tidende vil ikke spå noe om hvem som kan få den posten, hvis det blir KrF som får kunnskapsministeren.

– De har mange kompetente folk, men hvem det blir, vil jeg ikke gjette på. Den personen må brenne for feltet og være engasjert. Hvis inkludering fortsatt vil ligge under det departementet tror, jeg det vil være drømmeposten for KrF, sier Gudbrandsen.

 

Tror Sanner blir sittende 

I avisa Nordlys i Tromsø er Skjalg Fjellheim politisk redaktør; han tror ikke KrF kommer til å få kunnskapsministeren.

– Jeg tror Sanner blir sittende, han er en viktig støttespiller for statsministeren, og jeg tror ikke hun vil bytte ham ut. Jeg kan heller ikke se at KrF har kandidater som kan ikle seg den posten, selv om lærernormen har vært en fanesak for dem. Jeg tror de vil gå for helse. I og med at helse- og omsorgsminister Bent Høie har fått jobb som fylkesmann og er på tur ut, tror jeg det er dette departementet KrF vil sette høyest på ønskelista, sier Fjellheim til Utdanning.

– Jeg skal ikke utelukke at KrF får kunnskapsministeren, men jeg har ingen jeg vil foreslå til den posten. Min fornemmelse er at de vil gå for barne- og familie, bistand, helse og samferdsel, sier Fjellheim.