Trondheim Venstre vil ha tidligere julefri eller fjernundervisning før jul.

Venstre foreslår tidligere fri eller fjernundervisning før jul for Trondheim-skolen

For at lærere og elever skal kunne unngå karantene i juleferien foreslår Venstre i Trondheim fri fra 18. desember eller fjernundervisning de siste dagene. Men kommunalsjefen er skeptisk.

Publisert Sist oppdatert

Det er Adresseavisa som først fortalte at Erling Moe fra Venstre vil foreslå tiltak for å hindre at elever og lærere tar med seg smitte inn i høytiden.

Han ønsker at kommunedirektøren vurdere enten å avslutte semesteret litt før, den 18. desember i stedet for den 22. desember, eller innføre fjernundervisning de siste dagene før juleferien.

Saken blir fremmet i førstkommende formannskapsmøte.

– Hvis siste skoledag flyttes til 18. desember vil det bli fire ekstra dager å bearbeide eventuell sykdom og karantene på, sier Moe.

– Smittesituasjonen er på vei ned i Trondheim nå, og vi får håpe det blir sånn, men det har vi ingen garanti for. Blir en elev smittet må kanskje hundre elever i karantene. Skjer det 22. desember må man tilbringe hele jula i karantene, sier han.

Lærerne vil ha fjernundervisning

Kommunalsjef for skole i Trondheim, Eva Elisabeth Belboe, er imidlertid kritisk.

Hun sier til Adressa.no at det vil få store konsekvenser for foreldrene, ettersom mange enten må finne barnevakt eller ta seg fri fra jobb de dagene skolen holder stengt.

I Utdanningsforbundet (UDF) er de skeptiske til flere fridager før jul, men støtter tanken om heller å kjøre hjemmeskole de siste dagene.

– Vi ser det som en god løsning de siste dagene inn mot juleferien, sier lokallagsleder i UDF Trondheim, Gry Camilla Tingstad.

Les også: Viruset banket ikke på, det bare brøyt seg inn i klasserommet

Nei i Oslo, ja i Lillehammer

Også i Oslo har Utdanningsforbundet foreslått fjernundervisning en uke eller to før jul, for å sikre at både elever og ansatte kan føle seg trygge på at de ikke er smittet når de skal møte familiemedlemmer i julen. Det sa imidlertid skolebyråd Inga Marte Thorkildsen nei til.

– Man må ha veldig gode argumenter for å gå til et så drastisk tiltak. For det får store konsekvenser for barn og unge, sa Thorkildsen til Utdanningsnytt.

Siste skoledag før jul i Oslo er den 18. desember.

Les også: Presset på lærerne i Oslo-skolen er enormt

I Lillehammer derimot har skolesjefen gitt klarsignal til forlenget juleferie.

Der skal elevene nå slutte fredag 18. desember. SFO holdes åpent for barn av foresatte som må jobbe.

– Vi ser på det som et veldig fornuftig tiltak å starte juleferien litt før, sier skolesjef Trond Johnsen i Lillehammer kommune, til NRK Trøndelag.

Det ekstra tidlige juleferiedagene blir tatt igjen ved at elevene skal på skole 4. januar, og må på skolen en inneklemt dag seinere.

– Å få en liten «buffer» før jul gjør at det da er mindre sjanse for smitte, karantene, eller at man føler seg dårlig og må teste seg. Det blir større sjanse for at man kan feire jul sammen med familie, besteforeldre, og andre nære, slik at det blir en så normal jul som mulig, sier han.

Powered by Labrador CMS