Svenske lærere får lønnsløft over statsbudsjettet

60.000 svenske lærere kan få 3000 kroner mer lønn i måneden. Den svenske regjeringen vil bruke 5 milliarder på skole.

Publisert

I tillegg til økte lønninger foreslår regjeringen å bevilge mer til skoler med svake resultater og til et tilbud om kompetanseheving for alle svenske lærere.

Utdanningsminister Gustav Fridolin (Miljöpartiet de Gröna) sier til Aftonbladet at det største satsingen staten gjør er å hjelpe partene til å høyne lønningene.

– I tillegg skal flere lærere få tilgang til grunnleggende spesialpedagogikk. I de beste skolesystemene i verden har man flere spesiallærere, sier Fridolin.

 

Vi må gjøre mer for at læreryrket skal trekke til seg enda flere.

 

Lover ingenting

Deler av pengene skal også benyttes til fritidshjem, skolebibliotek og skolegang for asylsøkere.

På spørsmål fra Utdanning om økte lønninger til lærerne kan være aktuelt i neste års statsbudsjett også i Norge, svarer statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Birgitte Jordahl (H):

– Når det gjelder hva det nye budsjettet inneholder så får vi kommer tilbake til det når det faktisk legges frem 7. oktober, men lønn og arbeidstid er i utgangspunktet en sak for forhandlinger mellom arbeidsgiverne i kommunene og fylkene og lærerorganisasjonene, sier Jordahl.

 

Rift om lærerne

I løpet av årets seks første måneder har «Arbetsförmedlingen» utlyst 51.100 ledige lærerjobber, dette er en økning på 12.600 personer, skriver lararnasnyheter.se. Norge vil også mangle stadig flere kvalifiserte lærere.

Jordahl sier at regjeringen er opptatt av å heve anerkjennelsen og rekrutteringen til læreryrket, og peker på at det er positivt at det er en økning på 8 prosent i antall søkere til lærerutdanningen i år.

– Men vi må gjøre mer for at læreryrket skal trekke til seg enda flere. Da mener vi en satsing på en attraktiv lærerutdanning på masternivå, heving av inntakskravet til lærerutdanningene i matematikk, flere karrièreveier i skolen og faglig påfyll gjennom etter- og videreutdanning er viktige tiltak både for å trekke til oss flere og holde på gode lærere, sier Jordahl.

 

Powered by Labrador CMS