Hvem er det som bløffer?

Det er ikke Kunnskapsdepartementet som leser søkertallene til lærerutdanningene feil.

Bjørn Haugstad (H) er statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Drøyt 8 000 søkere til høyere utdanning har en av lærerutdanningene som sitt førstevalg. Det er samlet sett en økning på 8,5 prosent i forhold til i fjor, mens den totale veksten i antall søkere til høyere utdanning var på syv prosent.

Det tyder på at regjeringens signal om et kraftfullt løft for lærerne og skolen er oppfattet av søkerne. Flere unge folk vil bli lærere. 

Preben Pettersen Uthus fra Utdanningsforbundet anklager oss både for ”bløff” og for å bruke ”tvilsom og ensidig statistikk” når vi sier dette. Men det er hans tallbruk som er feilaktig. Han tar med både barnehagelærere og trafikkskolelærere i sitt regnestykke. Slik klare han å skape en liten relativ nedgang i antall søkere.

Vi trenger flere barnehagelærere og trafikkskolelærere også. Men tiltakene i Lærerløftet er myntet på lærerne i skolen. Ett av våre viktigste politiske prosjekter er nettopp å satse på læreren, fordi forskning viser at det er nøkkelen til å heve kvaliteten i skolen.

Alle lærerutdanningene som kvalifiserer til jobb i skolen har en markant økning: Begge grunnskolelærerutdanningene (1.-7. klasse og 5.-10. klasse) har over åtte prosent flere førstevalgssøkere, lektorutdanningen øker med over syv prosent og faglærerutdanningene øker med over 11 prosent. 

Jeg aksepterer selvsagt at Pettersen Uthus fra Utdanningsforbundet er uenig i vår politikk. Men det er ingen unnskyldning for å strø om seg med ufunderte påstander om bløff.

Powered by Labrador CMS