-Stadig flere fullfører lærerutdanningen etter at firer-kravet ble innført, sier Mathilde Tybring-Gjedde.

Høyre om lave søkertall

– Et skremmebilde som ikke stemmer

– Stadig flere fullfører lærerutdanningen, og det er det viktigste. Lavere søkertall og tomme studieplasser ikke er så krise som Ap og Utdanningsforbundet mener, sier Tybring-Gjedde i Høyre.

Publisert

Høyre mener søkerfallet til lærerutdanningene og tomme studieplasser ikke er like alarmerende som Arbeiderpartiet og Utdanningsforbundet mener. Til utdanningsnytt sa Arbeiderpartiet at tomme studieplasser er krise for norsk skole.

– Vi må fortsette innsatsen for å rekruttere flere lærere, men Arbeiderpartiet tegner et skremmebilde som ikke stemmer. Søkertallene er høye, flere møter opp og flere fullfører nå enn tidligere. Det viktigste er å få flere til å fullføre utdanningen og ta veien inn i klasserommet. Her peker pilene i riktig retning, sier utdanningspolitisk talsperson i Høyre, Mathilde Tybring-Gjedde.

Hun viser til tall fra Norsk senter for forskningsdata, NSD. Tallene Høyrer fokuserer på viser at stadig flere fullfører lærerutdanningen.

– 2016-kullet er det første kullet med kravet om karakteren 4 i matematikk og har altså 12 prosent høyere gjennomføring på normert tid enn kullet året før, sier Tybring- Gjedde.

Å fjerne firerkravet er et av Arbeiderpartiets forslag for å få flere lærerstudenter.

– Arbeiderpartiets løsninger for skolen er å senke krav og forventninger for å få tall og statistikker til å se bedre ut. Det er å løpe vekk fra alle ambisjoner for elever og lærere og vil kun dekke over utfordringene skolen står overfor, sier Tybring-Gjedde.

Færre søkere og tomme plasser

Utdanningsforbundet viser til tall som sier at samlet sett fikk 11 482 studenter tilbud om studieplass på lærerutdanning i år. Det er en samlet nedgang på 3,5 prosent. For grunnskolelærerutdanningen 5–10 var nedgangen på hele 14,9 prosent.

Før helgen stod nærmere 500 studieplasser på lærerutdanninger tomme.

– Det er fortsatt en jobb igjen å gjøre med å få flere til å ville bli lærer, og vi skulle gjerne sett at søkertallene flere steder i landet var høyere. Vi må fortsette med målrettede tiltak som avkorting av studielån, forbedring av kvaliteten på utdanningen og gjøre utdanning tilgjengelig for flere for å løse dette, sier Tybring-Gjedde.

Powered by Labrador CMS