Gratis HPV-vaksine fra 1. november

Alle kvinner født i 1991 eller senere får fra 1. november tilbud om gratis HPV-vaksine for å forebygge livmorhalskreft.

Helseminister Bent Høie (H) deltok mandag på en tjuvstart av vaksineprogrammet på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo sammen med Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg.

Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes et virus som heter humant papillomavirus (HPV). HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig.

De fleste som smittes vet ikke at de har hatt en infeksjon fordi den vanligvis ikke gir symptomer og som oftest går over av seg selv.

I en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon. En slik infeksjon kan også øke risikoen for både kvinner og menn til å få andre former for kreft.

Det er bakgrunnen for at vaksinen nå tilbys gratis til alle unge kvinner. Prosjektet varer i to år, og vaksinen gis tre ganger i løpet av seks til tolv måneder. Den beskytter mot de to vanligste formene for livmorhalskreft. Vaksinasjonen skal organiseres av kommunehelsetjenesten.

Kvinner som får vaksinen, anbefales også å delta i livmorhalsprogrammet som er et tilbud til alle norske kvinner fra 25 år og oppover om undersøkelse av livmorhalsen hvert tredje år. (©NTB)