Det ble baluba rundt rektorblogg

Blogginnlegget rektor Bjørn Bolstad publiserte 9. september, der han diktet oppmeldinger fra foreldre, har skapt strid.

Publisert

Hva er bakgrunnen for at du startet en blogg?

Dette er spalten Aktuelt navn fra Utdanning nr. 16/2016. Denne gang har journalist Marianne Ruud snakket med rektor Bjørn Bolstad, rektor ved Ringstabekk skole i Bærum i Akershus.

Bolstad har utdanning fra Universitetet i Oslo i musikk, nordisk og kristendomskunnskap. Før han ble rektor, var han lærer og inspektør i Oslo og Bærum.

Rektoren er aktuell fordi han skriver en blogg som er mye omtalt i det siste.

Stadig færre offentlig ansatte våger å ytre seg. Det synes jeg er synd. Jeg leder en ungdomsskole der vi bruker spesielle metoder og arbeidsmåter. Mange tar kontakt for å høre mer om dette.

 

Forstår du hvorfor noen foreldre reagerte kritisk på innlegget 9. september, der du skrev at meldingene er delvis autentiske?

Jeg er uenig i premissene for spørsmålet. Jeg vet nemlig ikke om foreldre har reagert kritisk, men noen har reagert kritisk. Derfor har jeg oppklart og beklaget i et nytt innlegg. Mitt mål var ikke å henge ut noen. Ringstabekk-foreldrene har stort sett støttet meg, blant annet i et møte i foreldrenes arbeidsutvalg.

 

Du har beklaget det du skrev om allergi og psykisk helse. Innser du at hverdagen er tøffere for noen barn og unge enn for andre?

Noen av foreldrehenvendelsene jeg diktet opp, burde vært formulert annerledes, særlig dem om allergi og psykisk helse. Skolen skal selvsagt tilrettelegge når elever trenger det. Det jeg ville ta opp, er om foreldre overbeskytter barna.

 

Hva er det mest krevende i rektorjobben?

Å tilfredsstille politikere, stat og kommune, foreldre, elever og ansatte på en gang.

 

Hva er det beste med rektorjobben?

Jeg har samfunnets nest mest meningsfulle jobb. Den mest meningsfulle er lærerjobben.

 

Hvem ville du gitt straffelekse?

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og hans departement. I stortingsmelding 28 om kunnskapsløftet avfeier de langt på vei det utvidete kompetansebegrepet. De vil beholde kompetansemålene i fag. Hvor blir de fagovergripende temaene av? Jeg har liten tro på straffelekser, men de bør lese disse delene av Ludvigsen-utvalgets utredning på nytt.

 

Du får holde en undervisningstime for den norske befolkning. Hva handler timen om?

Den skal handle om viktigheten av helhetlig livslang læring. Hva liker du best med deg selv? Godt humør, mye energi og glede av musikk.

 

Hvilke lag og foreninger er du medlem av?

Skolelederforbundet, der jeg er tillitsvalgt i Bærum kommune, og KFUM fordi jeg har vært med i Ten Sing og har vært kordirigent.

 

Hva er din favorittbok?

«Leo Afrikaneren» av Amin Maalouf.

 

Hvem er din favorittpolitiker?

Det må bli to, Rasmus Hansson fordi han er så kompromissløs og Jonas Gahr Støre fordi han ser de store linjene.

 

Hva er ditt bidrag i kampen for å redde verden?

Min innsats som lærer og rektor. I tillegg driver jeg med sånne småting som søppelsortering og kompostering.

 

Hva har du lagt ut på Facebook denne uka?

Jeg la ut en lenke til oppropet: «Ja til ulv i norsk natur! Nei til Stortingets utrydningspolitikk». Ellers bruker jeg nettstedet til å tipse om blogginnleggene mine og konsertene til bandet mitt, «Far Out».

 

Powered by Labrador CMS