
Lærerjubel i Østfold:
Kutt i yrkesfag blir utsatt
Fylkestingspolitikere i Østfold ville halvere lærernes tid med elever i praksis. Nå er vedtaket satt på pause og neste års Vg2 på yrkesfag vil bli som før.
Det ble i fjor vinter vedtatt drastiske kutt i faget yrkesfaglig fordypning (YFF). Allerede da advarte tillitsvalgte mot at bedrifter skulle ta over lærernes ansvar for elever i praksis. Forslaget ville også ført til mer intensive praksisperioder, og et mer teoritungt andreår for ykresfagelevene.
Nå har fylkeskommunen hørt på argumentene fra Utdanningsforbundet Østfold og en rekke andre. Det blir ikke noen endringer i faget i inneværende år.
– Vi er glade for at kutt i yrkesfaglig fordypning er satt på midlertidig pause. Dette faget er veldig viktig for at elever skal kunne ta gode yrkesvalg, sier Merete Henden, kontaktperson videregående skole, Utdanningsforbundet Østfold.
Prøver å overbevise politikerne
De har siden vedtaket om kutt i faget ble kjent i september i fjor, arbeidet intensivt med å påvirke politikere i fylkeskommunen. Men jobben er ikke gjort, for vedtaket er kun satt på pause. Det er forventet å bli tatt opp igjen i høstens arbeid med neste års budsjett.
– Vi kommer til å plukke opp denne saken i september. Jeg tror vedtaket kan stoppes for godt, sier Henden.

Senest denne uken hadde hun, sammen med flere tillitsvalgte, et møte med en rekke av fylkeskommunes politikere. Da var YFF et av flere temaer som ble tatt opp.
– Det kommer ikke tydelig frem i forslaget til vedtaket at dette handler om kutt i lærertimer. Vi opplever stor vilje til å vite mer, og har et veldig godt samarbeid med politikerne, sier Henden.
Elever på både yrkesfag Vg1 og Vg2 har YFF på timeplanen, men det var altså på Vg2 det nå var foreslått å gjennomføre kutt. Fylkeskommunen regnet med å kunne kutte 12 millioner kroner ved å kutte i 12 årsverk.
Ved å definere praksistiden i bedriftene som "annet arbeid", skulle bedriftene ta større del av ansvaret for oppfølging av elevene.
Kunne ikke svare
Det politiske vedtaket fra fylkestinget i Østfold sier ikke noe om hvordan den nye modellen skulle praktiseres på skolene. Dermed ble det satt ned en arbeidsgruppe, bestående av skoleledere, fylkeskommunens administrasjon og partene i arbeidslivet.
– Vi stilte spørsmål rundt hvordan lærerne kunne kombinere annen undervisning med oppfølging av elevene som er utplassert i praksis. I tillegg ville vite hvordan for- og etterarbeid og vurdering skal gjøres, når praksis ikke skal sees på som undervisning, sier hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Østfold fylkeskommune, Linda Hagen Aasen.
I dag har elevene på Vg2 yrkesfaglig fordypning gjennom hele året, som betyr at de er i praksis i bedriftene to dager hver uke, bortsett fra i oppstarten av skoleåret. Forslaget innebar en såkalt periodisering, slik at praksis ble samlet til noen uker hvert halvår.
– For elevene betyr det flere uker i praksis hvor de ikke får sett klassekameratene. Og så må de være i klasserommet resten av året. Det er ikke ønskelig, sier Henden.
I tillegg skulle lærerens tid til oppfølging av elever som er i praksis, halveres. Det mener Utdanningsforbundet i Østfold altså er en veldig dårlig idé.