Kunnskapsminister Jan Tore Sanner ønsker ikke lenger at fylkene skal bestemme om de vil ha fritt skolevalg i videregående. Foto: Jørgen Jelstad

VG: Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i alle fylker

Torsdag sender regjeringen to forslag på høring som innebærer at fylkene ikke lenger selv skal få bestemme om de ønsker fritt skolevalg i videregående.

Publisert Sist oppdatert

, – Det er viktig å sikre at alle elever, uansett hvilket fylke de bor i, får større mulighet til å velge hvilken videregående skole de vil gå på, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til VG.

Ifølge avisen sender regjeringen torsdag ut to forslag på høring. Begge tar fra fylkene retten til å bestemme om de ønsker fritt skolevalg i videregående skole, slik det er i dag.

  • Fylkene skal kunne velge mellom fritt skolevalg i hele fylket, eller dele inn fylket i flere inntaksregioner som gir reelt fritt skolevalg. Med reelt fritt skolevalg menes det at søkerne må kunne velge mellom minst to skoler med samme utdanningsprogram.
  • Det andre alternativet er at fritt skolevalg i hele fylket skal være normalordningen. Fylkene skal da bare kunne velge inntaksregioner, som likevel sikrer reelt fritt skolevalg, så lenge det er begrunnet i store avstander eller trafikale forhold.

– Det grunnleggende er at det ikke er politikerne som skal velge, eller foreldrenes bostedsadresse som skal avgjøre, hvilken skole 16-åringene skal gå på. Det skal elevene ha rett til å velge selv, sier Sanner til VG.

– Hårreisende overstyring

Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV) reagerer sterkt på regjeringens forslag:

– Dette er en hårreisende overstyring av lokaldemokratiet, sier hun til VG.

Thorkildsen mener det må være opp til fylkene å bestemme løsningene, og at regjeringen med dette grepet fratar dem muligheten til å skape skolesystemer som fungerer lokalt.

Justeringer

I januar i år hadde publiserte Utdanningsnytt et intervju med Jan Tore Sanner der han varslet at han var "åpen for å justere fritt skolevalg i videregående".

– Jeg er tilhenger av at elevene skal få velge skole, fordi jeg mener det å låse elever til én skole også kan ha som konsekvens at problemer i noen områder forsterkes. Fritt skolevalg er det mest rettferdige systemet. Samtidig erkjenner jeg at et system med fritt skolevalg har noen utfordringer. Derfor må det være mulig å foreta justeringer, uttalte Sanner og viste til at det blant annet kunne være mulig å innføre inntaksregioner.

Det er i tråd med det regjeringen nå foreslår, men betyr også at fylkene vil miste sin myndighet til å bestemme om de vil ha fritt skolevalg.

Powered by Labrador CMS