– Dersom det skulle vise seg at fraværsgrensa gjør situasjonen vanskeligere for de elevene som i utgangspunktet sliter mest med å gjennomføre videregående opplæring, må vi være villige til å se på om vi bør gjøre endringer eller justeringer, sier byrådssekretær i Oslo, Tarjei Helland (SV). FOTO: RUNE HOLM SCHULSTAD.

– KD må være villig til å se på endringer i fraværsgrensa

Andelen gutter som ikke får vurdering, har økt voldsomt i Oslo etter at fraværsgrensa ble innført. Byrådssekretæren for utdanning oppfordrer kunnskapsministeren til å se på fraværsregelen.

Publisert

Flere gutter avsluttet skoleåret uten karakterer i år enn i 2016. Det viser en oversikt Utdanning har laget på bakgrunn av tall fra Utdanningsdirektoratet.

I Oslo var det i år 16 prosent flere gutter som ikke fikk karakter i ett eller flere fag, fordi de hadde mer enn ti prosent fravær.

 

– Sterkt bekymringsfullt

– Dersom det skulle vise seg at fraværsgrensa gjør situasjonen vanskeligere for de elevene som i utgangspunktet sliter mest med å gjennomføre videregående opplæring, må vi være villige til å se på om vi bør gjøre endringer eller justeringer, sier byrådssekretær i Oslo, Tarjei Helland (SV).

Verst har fraværsgrensa rammet gutter på yrkesfag i hovedstaden. Her har økningen vært på 43 prosent. Skolebyrådet i Oslo er bekymret over utviklingen.

– At andelen elever i blant annet Oslo som ikke får karakter i ett eller flere fag øker, er sterkt bekymringsfullt. Årsaken bak utviklingen kjenner vi foreløpig ikke godt nok, men jeg er uenig med kunnskapsministeren som avviser at dette kan ha sammenheng med fraværsgrensa. Tvert imot må vi være åpne for å vurdere om det kan være en sammenheng her, sier byrådssekretær Tarjei Helland.

 

– Fraværsregelen er for rigid

 – To ting kan vi uansett gjøre med det samme: For det første bør flere enn fastleger kunne skrive ut en helseerklæring, for eksempel helsesøster på skolene. Det må ikke være sånn at økonomi eller praktiske vansker skal hindre en gruppe av elevene fra få legeerklæring, sier Helland.

Han mener regelen er for rigid.

– For det andre framstår fraværsregelen altfor rigid, og den begrenser skolenes muligheter til fleksible løsninger i organiseringen av skoledagen. Dette må endres slik at ikke fraværsregelen hindrer skoler i for eksempel ha fleksitid eller andre ordninger som fungerer godt lokalt, sier Helland.

 

Tittelen og ingressen er endret 14.09. kl 1539 med en presisering av at byrådssekretær Tarjeil Helland ber kunnskapsministeren om å se på fraværsgrensen.

 

Powered by Labrador CMS